'Amsterdam Pride doelwit van opgerolde terreurcel'

Het terroristische netwerk dat eerder dit jaar in werd opgerold in Weert en Arnhem had als een van de potentiële doelwitten de Pride in Amsterdam. Dit zou de hoofdverdachte Hardi N. kenbaar hebben gemaakt tegen een politie-infiltrant, zo blijkt uit onderzoek van RTL.

Spullen leveren

N. zou aan het begin van de zomer een ontmoeting hebben gehad vlakbij Arnhem Centraal met een undercoveragent, die zich voordeed als iemand die spullen kon leveren voor de aanslag. Daar verklaarde N. dat hij ,,het plan had om tijdens de Gayparade een aanslag te plegen.”

Ook zou N. details hebben prijsgegeven op de manier waarop hij dat wilde doen. Twee mannen zouden met bomvesten zich in de menigte moeten begeven, terwijl twee anderen zouden worden uitgerust met kalasjnikovs. Dat de aanslag tijdens de Pride van 2018 niet gepleegd werd, had dus vooral te maken met het ontbreken van de juiste materialen.

Logisch doelwit

Het evenement is een logisch doelwit, zo stelt Jelle van Buuren, terrorisme-onderzoeker van de Universiteit Leiden. ,,Het gaat hier om een heel groot evenement, waar heel veel mensen bij zijn. Het is lastig te beveiligen. In die zin kun je daar die aanslag plegen waarbij je bijna zeker weet dat er heel veel slachtoffers zullen vallen. Er zal ook heel veel aandacht voor komen en het zal leiden tot grote beroering in de samenleving.”

En dan is er nog een andere factor die meespeelt. ,,Dit evenement is natuurlijk ook vanuit de jihadistische ideologie een zeer verderfelijk evenement, want het gaat over homoseksualiteit.”

Tweede aanslag

Ook werd er volgens de bronnen van de tv-zender een andere aanslag gepland. Naar verluidt was een nachtclub het doelwit. Onderling spraken ze er over dat ze het wilden doen, ,,zoals de broeders in Frankrijk hebben gedaan.” Een verwijzing naar de aanslagen van drie jaar geleden in Parijs.

Het Openbaar Ministerie bevestigt, noch ontkent dit alles en houdt het vooralsnog bij een algemene verklaring. ,,Het Openbaar Ministerie heeft eerder aangegeven dat door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht is verkregen op de voorbereidingen door de verdachten. Voordat het tot een concreet doel kwam, is door politie en OM ingegrepen.”

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.