Amsterdamse agent alsnog vervolgd voor doodrijden fietser

Een politieagent die in september 2016 een fietser doodreed in Amsterdam, wordt alsnog vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald.

De agent was rond middernacht met een busje op weg na een inbraakmelding. Daarbij reed hij zonder zwaailicht en sirene met 85 kilometer per uur over de Nassaukade. Een 34-jarige man die met zijn fiets de weg wilde oversteken, werd daarbij geschept. Hij raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis.

In het verhoor verklaarde de agent dat hij dacht dat hij harder mocht rijden dan de toegestane snelheid, meldt Het Parool. Het OM bepaalde in eerste instantie dat de botsing de agent niet kon worden verweten omdat hij voorrang had.

Familie van de omgekomen man heeft via een zogenoemde artikel 12-procedure bij het gerechtshof nu alsnog vervolging afgedwongen. Het hof wil dat de rechtbank oordeelt of de agent inderdaad zo hard mocht rijden, hoewel hij daarvoor geen toestemming had van de meldkamer.

De politie heeft volgens het Reglement Verkeersregels & Verkeerstekens vrijstelling om af te wijken van de algemene verkeersregels. Dat betekent dat agenten de maximumsnelheid mogen overschrijden, door rood mogen rijden of mogen inhalen bij een doorgetrokken streep. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden: de verkeersveiligheid mag niet in gevaar komen en er moet een noodzaak zijn om van deze vrijstelling gebruik te maken.