CDA en D66 ruiken bloed: 'Als Rutte naar Brussel gaat dan nieuwe verkiezingen!'

Ze hebben maar al te goed in de gaten dat er dan flink wat te halen haalt bij de VVD.

Volgens het Algemeen Dagblad houden D66 en het CDA er niet alleen ernstig rekening mee dat Mark Rutte binnenkort (lees: volgend jaar) naar Brussel vertrekt, mara maken ze zelfs al plannen voor als dat gebeurt. “Bronnen” in de “top” van beide partijen zeggen namelijk dat ze dan nieuwe verkiezingen eisen. En snel een beetje.

“Theoretisch zijn nieuwe verkiezingen niet nodig. Maar het zou onwenselijk zijn om zo’n grote ingreep in het kabinet zonder verkiezingen te doen’’, zegt een D66-topper.

Een CDA’er voegt toe:

“Als Rutte naar Brussel gaat, zullen er zeker verkiezingen komen. Dat beseft Rutte ook, dus hij zal wel drie keer nadenken. Maar de druk vanuit 27 landen kan zo groot worden dat er geen andere optie meer is.”

Hop, heel goed. Rutte is namelijk de voornaamste reden dat de VVD veruit de grootste partij van Nederland is. Ik heb zelf weinig met de man — eerst en vooral omdat hij geen principes heeft — maar de gemiddelde kiezer vindt Rutte gewoon bijzonder aardig én competent. Hij heeft een sympathieke uitstraling, en is erin geslaagd om het toch wel harde en strenge karakter van de VVD flink te verzachten. Als hij opstapt en vervangen wordt door, zeg, Klaas Dijkhoff kun je er vergif op innemen dat de VVD er flink op achteruit gaat… en dat de leider van een andere partij de kans krijgt om premier te worden.

En ja, CDA en D66 gooien dan natuurlijk hoge ogen.

Voor de toekomst van het land kunnen we alleen maar hopen dat Rutte volgend jaar inderdaad naar Brussel verkast. Laat er een einde komen aan de nationale hegemonie van de VVD!
image

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!