Dortmund neemt afstand van Bayern na meeslepende 'Klassiker'

Borussia Dortmund heeft in een zeer aantrekkelijke ‘Klassiker’ tegen Bayern München de drie punten gegrepen. Na een open wedstrijd die twee gezichten kende en die op en neer golfde, trok Dortmund mede door twee goals van Marco Reus aan het langste eind: 3-2.

Door de overwinning bouwt de ploeg van Lucien Favre de voorsprong op Bayern in de Bundesliga uit tot zeven punten. Dortmund leidt comfortabel en houdt ook nummer twee Borussia Mönchengladbach op vier punten.

Gegenpressing

In de eerste helft leek een zege van de thuisploeg echter heel ver weg. Dortmund beriep zich op de tegenaanval en zag de bezoekers uit München, bij wie de aan zijn knie geblesseerde Arjen Robben ontbrak, het spelbeeld bepalen en de gegenpressing het beste hanteren.

De eerste grote kans was echter voor Dortmund. Reus kon na tien minuten profiteren van een fout van Mats Hummels in de defensie, maar zijn zwakke inzet werd eenvoudig gekeerd door doelman Manuel Neuer.

Robert Lewandowski scoort twee keer voor Bayern tegen Dortmund
EPA

Aan de andere kant deed Franck Ribéry twee keer wat terug, maar zijn pogingen gingen allebei naast. Bayern drukte onverminderd door, wat loonde in de verdiende voorsprong. Serge Gnabry vond met een mooie voorzet het hoofd van Lewandowski, die tegen zijn oude club steenhard raak kopte.

Gemeen spel

Het spel werd gedurende de eerste helft gemener. Julian Weigl en Manuel Akanji gingen op de bon na twee zware charges. Ook Hummels deed een duit in het zakje, maar hij werd gespaard door scheidsrechter Manuel Gräfe.

Dortmund trachtte in het tweede bedrijf het tij te keren. Dat gebeurde al na drie minuten, toen Reus binnen het zestienmetergebied werd gevloerd door Neuer en mocht aanleggen vanaf elf meter. De Duitse aanvaller bracht zijn ploeg vervolgens zelf langszij.

De vreugde van Dortmund was echter van korte duur. De ploeg van Favre probeerde door te drukken, maar werd al gauw vleugellam gelegd door opnieuw Lewandowski. Het hoofd van de Pool was het eindstation na een fraaie aanval over meerdere schijven, die hakjes en vernuftige passjes bevatte.

Marco Reus is met twee goals belangrijk voor Borussia Dortmund
AFP

Toch kon Dortmund binnen enkele minuten alweer gelijkkomen. Reus had dé kans op z’n schoen, maar Joshua Kimmich redde op de lijn. Ook de ingevallen Paco Alcácer, die dit seizoen pas twee keer in de basis stond maar wel al zeven goals noteerde, kreeg een open kans, maar treuzelde en zag de aanval gesmoord worden.

De druk van Dortmund was in deze fase van de wedstrijd, na ruim een uur spelen, echter onweerstaanbaar voor Bayern. Reus vond na een voorzet van Lukasz Piszczek met een vlammend schot doel en bracht de koploper weer op gelijke hoogte: 2-2.

Ruim vijf minuten later sloeg Dortmund weer toe, nu vanuit een razendsnelle counter. De slim weggelopen Alcácer werd op uitstekende wijze gevonden door Axel Witsel. De Spaanse spits bleef oog in oog met Neuer uiterst koel en lifte de bal over de uitkomende keeper heen.

Paco Alcácer lift de bal over Neuer heen: 3-2 voor Dortmund
EPA

In het restant van de zeer aantrekkelijke ontmoeting zocht Bayern de gelijkmaker. Het leverde een spannende slotfase op waarin Lewandowski in de 95ste minuut achter z’n standbeen scoorde, maar de spits werd terecht teruggefloten wegens buitenspel.

Stand aan kop Bundesliga

Club gesp-ptn doelcijfers
1. Borussia Dortmund 11-27 33-12
2. Borussia Mönchengladbach 11-23 26-13
3. Bayern München 11-20 20-14
4. RB Leipzig 10-19 19-9
5. Hoffenheim 11-19 24-15

Dortmund leidt met vier punten op nummer twee Borussia Mönchengladbach, dat eerder op de avond het Werder Bremen van Davy Klaassen versloeg. De Nederlander speelde de hele wedstrijd, maar kon een 3-1 thuisnederlaag niet voorkomen.

Ook Javairô Dilrosun, die debuteert in de selectie van Oranje voor de komende Nations League-wedstrijden, ging onderuit. De buitenspeler speelde de volle negentig minuten, maar verloor met Hertha BSC op bezoek bij Fortuna Düsseldorf: 4-1.

Jean-Paul Boëtius pakte met FSV Mainz 05 wel drie punten. De aanvaller, die in de basis begon en tien minuten voor tijd werd gewisseld, zegevierde met 3-1 bij SC Freiburg.

Overige uitslagen Bundesliga

Fortuna Düsseldorf Hertha BSC 4-1
SC Freiburg 1. FSV Mainz 05 1-3
Werder Bremen Borussia Mönchengladbach 1-3
1. FC Nürnberg VfB Stuttgart 0-2
Hoffenheim FC Augsburg 2-1