Groot verdriet in Nieuw-Weerdinge na dodelijk ongeluk 'allemansvriend' Jordy

Nieuw-Weerdinge is in rouw door het overlijden van de 22-jarige Jordy Smit. Hij kwam vrijdag, kort na middernacht, om het leven bij een auto-ongeluk in zijn woonplaats.

Het ongeluk gebeurde aan het Eerste Kruisdiep WZ, vlakbij dorpshuis De Badde. De jonge Nieuw-Weerdinger raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom op een groot grasveld. Hij overleed korte tijd daarna.

Bij de bewuste boom legden zaterdag flink wat dorpsbewoners bloemen. ,,Het is even verschrikkelijk als onwerkelijk. Het is gewoon niet voor te stellen dat dat lachebekkie er niet meer is’’, zegt een Nieuw-Weerdingse met tranen in haar ogen.

Duels senioren NWVV afgelast

Bij de plaatselijke voetbalclub NWVV zijn alle wedstrijden van de senioren afgelast. Smit was een trouwe supporter van de vereniging. ,,Jordy was zelf niet echt een voetballer, maar hij stond wel altijd bij ons langs de lijn. Hij was ook lid van de vereniging’’, zegt Arjan van Oosten, bestuurslid van de club.

In het kantine is een hoekje ingericht met kaarsjes en een foto van het zo vroeg overleden clublid. De afgelaste duels betreffen de wedstrijden van het tweede elftal en het damesteam. Het eerste elftal van NWVV hoefde dit weekend niet te spelen.

Een herdenkingsplek voor het overleden clublid. foto:dvhn

‘Een echt allemansvriend’

De in Nieuw-Weerdinge geboren en getogen Jordy Smit was volgens Van Oosten een allemansvriend, in de goede zin van het woord. ,,Hij kon met iedereen goed opschieten, maakte deel uit van een grote vriendengroep. Altijd in voor een lolletje, altijd in voor een geintje.’’ Volgens meerdere dorpsbewoners werkte Jordy bij Büter in Barger-Oosterveld, een producent van hydraulische systemen.

In café De Buurvrouw in het centrum van het circa 3500 inwoners tellende Nieuw-Weerdinge zou zaterdagavond livemuziek zijn. ,,Dat gaat niet door, uit respect voor Jordy. Trouwens, niemand heeft momenteel behoefte aan vrolijke muziek. Het dorp is stil en aangeslagen door wat er is gebeurd’’, zegt Karin van Dijken, uitbaatster van De Buurvrouw (het voormalige café Oosterhof).

In het dartteam van café De Buurvrouw

De verongelukte Nieuw-Weerdinger kwam vaak in dit café. ,,Hij kwam hier iedere week om te darten, zat in het dartteam De Buurvrouw 2. Maar ook op andere dagen kwam hij wel. Ook op vrijdag, de dag van het ongeluk, heb ik hier nog gezellig met hem zitten praten. Ik vind het vreselijk dat hij er nu opeens niet meer is.’’

Het café was nog open toen kort na middernacht het ongeluk gebeurde. ,,De politie, de ambulance en de brandweer vlogen hier langs. Het duurde maar even of iedereen wist wat er was gebeurd en wie het slachtoffer was. Daarna kwamen er weer mensen in het café. Om erover te praten en om te huilen.’’

Zaterdagavond is er dan wel geen muziek, het café is dan wel open. ,,Voor iedereen die behoefte heeft om hier met anderen samen te komen.’’

Stille tocht, vanaf de kantine van NWVV

Jongeren in het dorp zijn bezig met het op touw zetten van een stille tocht. Die zou maandagavond 12 november plaats moeten vinden. Beginpunt is het clubhuis van NWVV, een van de plekken waar Jordy Smit zo graag kwam. ,,Als er zoiets gebeurt, dan is de jeugd van Nieuw-Weerdinge echt één’’, aldus een dorpsbewoonster die vlakbij het slachtoffer woonde.