Han Datema uit Bennekom winnaar in Wiskunde Olympiade 2018

BENNEKOM Han Datema uit Bennekom is de winnaar van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2018 in de categorie ‘klas 4 en lager’. De vwo4-leerling van Het Streek in Ede nam vrijdagmiddag 9 november tijdens een feestelijke prijsuitreiking zijn eerste prijs in ontvangst. Datema deed voor het eerst mee aan de Wiskunde Olympiade. Hij heeft niet deelgenomen aan de eerste en tweede ronde, maar was voor de finale uitgenodigd op basis van zijn resultaten bij de wereldwijde wiskundewedstrijd W4 Kangoeroe.

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren met interesse in wiskunde. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In januari en februari deden aan de eerste ronde van de olympiade 8924 leerlingen van 339 verschillende scholen uit het hele land mee. De beste deelnemers per categorie zijn uitgenodigd voor de tweede ronde. Hieraan namen op 16 maart in totaal 919 leerlingen deel, verspreid over twaalf universiteiten. Aan de finale op 14 september op de Technische Universiteit Eindhoven deden 133 leerlingen mee.

Samen met nog zeventien andere veelbelovende finalisten hebben de vijftien prijswinnaars in drie categoriën een uitnodiging gekregen voor een intensief trainingsprogramma in de periode november tot en met juni. Uit deze nationale selectie zullen zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat Nederland komende zomer vertegenwoordigt bij de Internationale Wiskunde Olympiade in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden er vier meisjes geselecteerd voor de European Girls’ Mathematical Olympiad in Oekraïne en tien leerlingen voor de Benelux Mathematical Olympiad in Nederland. Het trainingsprogramma vindt plaats onder leiding van Birgit van Dalen (Universiteit Leiden, ISW Hoogeland Naaldwijk) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Alberdingk Thijm College Hilversum). 

De Nederlandse Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met deTechnische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, ABN-AMRO, ASML, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, De Nederlandsche Bank, HP, Noordhoff Uitgevers, Cito, Freudenthal Instituut en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.