Hoe Vettel mogelijk belangrijke Ferrari-pion aan Leclerc verliest

Jock Clear (55), een man met een gigantische reputatie in de Formule 1

“Het is zeker geen geheim dat we het rijdersduo veranderen voor volgend jaar”, sprak Clear duidelijke taal in de persconferentie. “We proberen hier zo goed als mogelijk op in te spelen en aangezien ik onderdeel uitmaak van het team, zal ook ik daarin een rol hebben. We gaan mijn eigenschappen gebruiken op het vlak waarvan Ferrari denkt dat ze het beste tot hun recht komen en aangezien ik veel ervaring heb met het begeleiden van jonge talenten, zal ik Charles helpen zijn leven makkelijker te maken.”

De woorden die Clear gebruikt doen vermoeden dat de Brit de headset oppakt om als race-engineer van Leclerc aan de slag te gaan, om zich volledig te focussen op de Monegask zoals Gianpiero Lambiase dat bij Red Bull Racing op Max Verstappen doet, of Peter Bonnington bij Mercedes op Lewis Hamilton. “Uhm, niets is nog zeker, maar ja, ik ga een sterke invloed hebben op Charles’ zijde van de garage”, erkende Clear.

Met hulp van de zeer ervaren kampioensmaker Clear kan Leclerc wennen aan de omgeving bij Ferrari. “Er is nog niets zeker”, zegt Clear nogmaals, “maar ik zal meer invloed op Charles hebben dan dat ik dit jaar op Sebastian en Kimi heb.” Conclusie: Ferrari speelt een belangrijke kaart om het Leclerc zo makkelijk mogelijk te maken bij zijn entree in Maranello.

Vettel hoort de stem van race-engineer Riccardo Adami overigens al jaren over zijn boardradio. De Italiaan werkte in het verleden samen met onder meer Robert Doornbos en vertoefde lang bij Minardi/Toro Rosso. Adami won als race-engineer nog nooit een kampioenschap.