Kritisch rapport BplusC jaar achtergehouden

Leiden

Voormalig wethouder Robert Strijk (D66) wilde er eerst met de directie van BplusC over praten. Vervolgens brak de verkiezingsperiode aan en daarna wilde opvolgster Yvonne van Delft (GroenLinks) het overleg vervolgen. Dat het nu alsnog openbaar is gemaakt, komt omdat de gemeenteraad binnenkort de toekomst van BplusC bespreekt.

De organisatie stond vijf jaar geleden aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie. Bovendien moesten enkele gebouwen worden afstoten. Die operatie is nog altijd niet geklaard. In een rapport van het Amsterdamse onderzoeksbureau DSP krijgt BplusC onder uit de zak. Aan projectmatig werken doet de Leidse organisatie niet, onduidelijke kosten worden opgevoerd en dat veertig procent van het personeel ouder is dan 55 ’komt de wendbaarheid niet ten goede.’

Dit terwijl BplusC bijna drie tientjes per inwoner krijgt. Voor Leiden bijna vier miljoen op jaarbasis. In het rapport zit ook een oproep voor de gemeenteraad: ’Doe een uitspraak over de vraag of de gemeente nog voldoende vertrouwen heeft in BplusC dat deze de bibliotheekvernieuwing gaat realiseren.’

Een aantal raadsleden heeft al laten weten de aanbevelingen nuttig te vinden, maar wel moeite heeft met de scherpe toon van het rapport.