Van Bommel wint als enige coach eerste twaalf competitieduels: 'Een record is

Record

1 uur 28 minuten geleden
Aangepast: 12 minuten geleden

Mark van Bommel.

Beeld © ANP

PSV heeft de vlekkeloze competitiestart vervolgd met een uitzege op De Graafschap (1-4). Trainer Mark van Bommel vestigde al vroeg in het seizoen een record op een volgepakte Vijverberg. Hij is nu de enige trainer die zijn eerste twaalf duels in de eredivisie heeft gewonnen.

Van Bommel verbeterde de prestatie van Morten Olsen, die 21 jaar geleden bij Ajax begon met elf zeges op rij. Die reeks eindigde met een gelijkspel tegen Roda JC. “Het zijn maar statistieken”, zei Van Bommel voordat hij een glimlach op zijn gezicht toverde. “Het belangrijkste is natuurlijk dat we weer hebben gewonnen. Maar een record is uniek.”

De Graafschap hield alleen maar 77 minuten uitzicht op een stuntje omdat de bezoekers zo nonchalant met de mogelijkheden omgingen. Luuk de Jong bracht PSV in de achttiende minuut op voorsprong. Hij schoot knap raak op aangeven van Nick Viergever.

De kampioen uit Eindhoven kwam even voor de 1-0 met de schrik vrij toen Robert Klaasen namens de thuisclub op de lat schoot. Twee minuten na de openingstreffer moest PSV alsnog de vijfde tegentreffer in de eredivisie incasseren. Furdjel Narsingh stuurde Youssef El Jebli weg en die liet doelman Jeroen Zoet kansloos: 1-1.

Goed hersteld

PSV bleek op de Vijverberg goed hersteld van de slijtageslag van vier dagen eerder tegen Tottenham Hotspur op Wembley. De 2-1 van Steven Bergwijn na 27 minuten was een logisch gevolg van een groot veldoverwicht. Hirving Lozano en Gastón Pereiro verzuimden hun ploeg nog voor rust verder uit te laten lopen. Denzel Dumfries scoorde wel. Arbiter Kevin Blom wees ook naar de middenstip maar de videoscheidsrechter zag wel dat de verdediger buitenspel stond.

Pereiro had zijn dag niet bij PSV. De aanvallende middenvelder verzuimde vlak na rust voor 3-1 te zorgen. Even na zijn misser moest hij plaatsmaken voor Donyell Malen, die in de 77e minuut het duel wel voortijdig wist te beslissen. De Jong verstevigde zijn leidende positie op de topscorerslijst in de slotfase met zijn elfde competitietreffer.

ANP