Waarom Haas karakter toont door Pietro Fittipaldi vast te leggen

De combinatie Fittipaldi/Haas werd al langer met elkaar in verband gebracht. Na het winnen van de allerlaatste Formule V8 3.5-titel (voorheen World Series by Renault) probeerde de jonge Pietro zijn voet tussen de deur te krijgen in de Formule 1. Haas bleek een mogelijke optie, en niet vanwege de reden die menigeen zou vermoeden.

Het komt namelijk neer op het doodsimpele feit dat de Haas-fabriek is gelegen in Kannapolis, North Carolina. Teambaas Guenther Steiner is op verzoek van eigenaar Gene Haas in de buurt van de fabriek komen wonen en laat de familie Fittipaldi nu net op een steenworp afstand resideren. De 22-jarige Fittipaldi heeft zijn achternaam en een paar prima resultaten in de autosport mee, maar woont dus vlakbij de Haas-fabriek. Erg handig!

Nadat Fittipaldi zijn titel had veroverd, kreeg de Amerikaanse Braziliaan (zijn manier van spreken doet zijn geboorteplaats direct verraden) een test bij Porsche aangeboden. Tegelijkertijd met Fernando Alonso (Toyota) en de Nederlander Rinus van Kalmthout (Jota Sport) mocht hij zijn kunsten vertonen tijdens de WEC-rookietest, een klein jaar geleden op het circuit van Bahrein. Fittipaldi eindigde als snelste.

Wat daarna is gebeurd, maakt het verhaal een speciale. Fittipaldi nestelde zich bij het LMP1-team van Dragonspeed, daar waar ook Renger van der Zande voor uitkomt. Een horrorcrash zette echter een flinke streep door Fittipaldi’s plannen voor 2018. Op topsnelheid weigerde zijn prototype tijdens de kwalificatie voor de zes uren van Spa-Francorchamps, nota bene in de roemruchte Eau Rouge. Fittipaldi brak beide benen bij het ongeval.

Video: de verschrikkelijke klapper van Fittipaldi op Spa-Francorchamps