Belgische regering op sterven na dood

Michel vertrekt zondag ‘gewoon’ naar de Marokkaanse stad Marrakesh om te stemmen over het zogenoemde migratiepact, ondanks toenemende spanningen in zijn regering.

Lees verder na de advertentie

Zaterdagavond kwam de ministerraad onverwacht bijeen. Coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) had vrijdag al om die extra vergadering gevraagd. De N-VA is fel tegenstander van het akkoord over migratie, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid door het pact zou kunnen verliezen. Voor coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V moet de premier het migratiepact maandag wel goedkeuren. Ook een groot deel van de oppositie staat achter het zogeheten Marrakesh-pact.

Als Michel morgen op het vliegtuig stapt, dan landt hij als premier van de Mar­ra­kesh-co­a­li­tie

Bart De Wever partijvoorzitter van de coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)

Premier Michel zei na afloop dat er ‘geen consensus bestaat over het intrekken van de eerdere beslissing om het pact te steunen. Na de vergadering laste de Vlaams-nationalistische partij van Bart De Wever een persconferentie in. Daarin bleek dat de val van de regering-Michel slechts een kwestie van uren is.  “Als Michel morgen op het vliegtuig stapt, dan landt hij als premier van de Marrakesh-coalitie”, zei De Wever. De voorman betreurt de houding van zijn coalitiepartners. “Ik vind het heel spijtig dat de andere partijen ons niet de ruimte geven om een compromis te vinden. Men verkiest kennelijk een politieke crisis boven een compromis.”Toch blijft hij tot op het laatste moment hopen dat het ‘gezond verstand’ zegeviert.

Eerder op de avond noemde vicepremier Jan Jambon (N-VA) de kans op een compromis over het pact zeer klein. In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over de omgang met migranten bevat. Naast Oostenrijk, Polen en Hongarije weigeren ook de Verenigde Staten het te ondertekenen.  

Nederland slaagde erin een compromis te vinden, maar het VN-migratiepact van Marrakesh heeft de Belgische regering in een diepe crisis gestort. Het werd in twee weken een symbooldossier, waarin noch de Franstalige liberalen van premier Charles Michel, noch de Vlaams-nationalisten van wijken willen weten.

Premier Michel wil naar Marrakesh, de N-VA weigert op te stappen en het kabinet viel (nog) niet. Maardat lijkt uitstel van executie.