Boca schakelt CAS in bij poging Copa Libertadores-titel toegekend te krijgen

Boca Juniors heeft het internationale sporttribunaal CAS ingeschakeld om de Copa Libertadores-titel toegekend te krijgen, ongeacht de uitslag van de return van de finale tegen River Plate zondag in Madrid.

Het tweede treffen tussen de twee Argentijnse rivalen zou aanvankelijk twee weken geleden in het stadion van River Plate afgewerkt worden, maar werd afgelast vanwege ernstige ongeregeldheden.

Zo vielen fans van de thuisploeg de bus van de bezoekers aan, waarbij meerdere spelers gewond raakten. Beide teams weigerden daarop te spelen, waarna de wedstrijd een dag verplaatst werd, maar ook bij de tweede poging vertikte Boca het om in actie te komen.

Boca Juniors probeerde vervolgens de titel op te eisen bij de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL, maar die besloot de wedstrijd in plaats daarvan naar Estadio Santiago Bernabéu in Madrid te verplaatsen.

Boca vestigt hoop op uitspraak sporttribunaal

De Argentijnse kampioen ging daar niet mee akkoord, maar vond vrijdag ook geen gehoor in een hoger beroep. “We hadden daarna tien dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij het CAS, en dat hebben we direct gedaan”, aldus een woordvoerder van Boca Juniors.

Het sporttribunaal moet zich nu over de zaak buigen en uitspraak doen over wat er met de finale moet gebeuren. Boca eist de winst van het tweeluik op, ook bij een negatief resultaat op zondag in Madrid. De eerste ontmoeting, in ‘La Bombonera’, resulteerde in een 2-2-gelijkspel.

Hoog overleg tussen de Madrileense autoriteiten. (Foto: ANP)

Madrileense politie met veel man op de been

De Spaanse autoriteiten houden rekening met ernstige ongeregeldheden tussen de rivaliserende supportersgroepen en zetten liefst vierduizend ordehandhavers (politieagenten en private beveiligingsbureaus) in om alles in goede banen te leiden.

Naar verwachting maken namelijk zo’n vier- tot vijfhonderd Argentijnse hooligans de overtocht naar Spanje. Een aantal van hen is donderdag bij een controle in Madrid alweer op het vliegtuig terug naar Buenos Aires gezet.

Het is voor het eerst dat aartsrivalen Boca Juniors en River Plate tegenover elkaar staan in de finale van de Copa Libertadores. De winnaar van de ‘Superclásico’ plaatst zich voor het WK voor clubs, dat van 12 tot en met 22 december in de Verenigde Arabische Emiraten gehouden wordt.

Als alles volgens plan verloopt en niets de wedstrijd meer in de weg staat, klinkt zondag om 20.30 uur het eerste fluitsignaal in Madrid.