Chelsea hoopt op winst tegen Manchester City, maar de vorm van Eden Hazard

Goals, of liever: te weinig goals. Dat leek jaren het grootste verschil tussen enerzijds Eden Hazard en anderzijds Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, zo luidde de kritiek toch. Stemmen die wegsmolten toen Hazard dit seizoen scoorde en bleef scoren. Het legde zijn club Chelsea geen windeieren: het begon met 21 op 27 prima aan de Premier League. En het kon nog beter, zei nieuwbakken coach Sarri: “Ik denk dat we nog maar 70 à 80 procent van zijn potentieel hebben gezien. Hij kan fysiek en mentaal nog beter.”

Na de blitzstart sputterde Eden Hazard -en Chelsea met hem. Toen de Rode Duivels tegen Burnley geblesseerd moest afhaken, werd er nog met 0-4 gewonnen. In de vijf wedstrijden daarna speelde Hazard wel, maar het hoge niveau van de seizoensstart haalde hij niet. En dat had zijn gevolgen voor de puntenoogst van de Londenaars: die haalden amper zeven op vijftien. Hazard zelfde deelde maar drie assists uit. Nochtans zat er bij die vijf wedstrijden maar één topper: op het veld van Spurs werd met 3-1 verloren. Hazard speelde maar één helft. Tegen laagvliegers Crystal Palace en Fulham werd er wel gewonnen, afgelopen week bleek het Wolverhampton van Leander Dendoncker te sterk. En zo zakte Chelsea naar de vierde plaats van het klassement.

Scoren deed Hazard al lang niet meer: zijn laatste treffer voor de Blues dateert al van 7 oktober, tegen Southampton. En zo kwam het grote manco van Chelsea aan het licht: er is niemand die de rol van onze landgenoot kan overnemen. Pedro zit aan vijf goals en één assist, spits Alvaro Morata maakte ook maar vijf goals. Ter vergelijking: bij leider Manchester City hebben liefst zeven spelers vijf doelpunten of meer gescoord. Dat belooft voor de clash vanavond.