Crisis in België: N-VA dreigt uit regering te stappen om Marrakesh-pact

De Vlaams Nationalistische partij N-VA dreigt uit de regering te stappen als de Belgische premier Charles Michel volgende week het Marrakesh-pact tekent. De N-VA is fel tegenstander van het akkoord over migratie.

De N-VA is bang dat België door het VN-pact de greep op zijn migratiebeleid zou kunnen verliezen. In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over de omgang met migranten bevat.

Geklapt

De andere Belgische regeringspartijen en een groot aantal oppositiepartijen steunen het verdrag wél en daarom vertrekt premier Charles Michel maandag naar Marrakesh. Ook Nederland gaat akkoord met het verdrag,  maar er moet aan de overeenkomst wel een stemverklaring toegevoegd worden.

De N-VA had vandaag om een extra vergadering gevraagd, voordat premier Charles Michel naar Marrakech zou afreizen. Dat overleg is dus zojuist geklapt.

Onrust

Landen die tegen zijn, zijn bang dat het pact zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter, hoewel er in de overeenkomst diverse keren vermeld staat dat die niet juridisch bindend is. Onder meer de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen.

De eerstvolgende verkiezingen in België zijn op 26 mei.

Wat houdt het migratiepact in? 

In het 34 pagina’s tellende pact staan internationale niet-bindende afspraken over het in goede banen leiden van de migratie in de wereld. In totaal bestaat het pact uit een lijst van 23 doelen.

Bijvoorbeeld om migratie veilig te laten verlopen en mensensmokkel aan te pakken. Maar ook het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen zijn doelen in de overeenkomst.

Miniatuurvoorbeeld

Migratieverklaring

Waarom maken we ons zo druk over het pact van Marrakesh?

RTL Nieuws