Gesprek met China gaat gewoon door ondanks aanhouding van Huawei-topvrouw

De handelsbesprekingen met China gaan door, de aanhouding van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada zal die gesprekken niet belemmeren. Die boodschap gaven de Amerikaanse president Donald Trump en twee van zijn adviseurs vandaag, nadat grote bedrijven hun zorgen uitten over de gevolgen voor de betrekkingen tussen de twee grootmachten.

Lees verder na de advertentie

“De gesprekken met China verlopen heel goed”, tweette Trump vandaag. Daar liet de president het bij. Larry Kudlow, economisch adviseur van Trump, ging bij nieuwszender CNBC wat verder in op de kwestie. Hij gelooft niet dat de arrestatie van Meng ‘zal terugslaan’ op de gesprekken met China, die bedoeld zijn om de handel tussen de twee landen te verbeteren. De arrestatie, die in China tot grote verontwaardiging heeft geleid, is volgens Kudlow een juridische kwestie.

Trump en de Chinese president Xi Jinping spraken juist afgelopen zaterdag af dat ze de komende drie maanden de tarieven op elkaars export niet zullen verhogen. De twee landen gaan ondertussen met elkaar in overleg om hun handelsruzie te beslechten.

De arrestatie en de besprekingen zijn ‘twee aparte gebeurtenissen’, zei ook Trumps handelsadviseur Peter Navarro op nieuwszender CNN. Hij zei positief te zijn over de komende gesprekken met Peking. “Ik denk dat er veel succes zal zijn in de komende negentig dagen.”

Meng Wanzhou is zaterdag gearresteerd in de Canadese stad Vancouver, op verzoek van de Amerikaanse justitie. De rechter in Vancouver zou vandaag bepalen of ze op borgtocht vrijgelaten kan worden. De Canadese aanklager wilde dat liever niet, omdat het gevaar bestaat dat ze vlucht en naar China terugkeert.

De aanklager maakte ook bekend waarom ze was gearresteerd: de Verenigde Staten vragen om haar uitlevering omdat haar bedrijf via een dochteronderneming illegaal zou hebben gehandeld met Iran, terwijl er in de VS sancties tegen dat land gelden. 

Over de 73-jarige Ren Zhengfei, die Huawei lange tijd in absolute beslotenheid leidde, is verder weinig bekend. Behalve dan een reeks verhalen, waarin zijn keiharde werkethos wordt gecultiveerd. Zo zou Ren zijn werknemers regelmatig aanmoedigen om ‘als een wolf’ te werken: hard en onverslaanbaar.

Wat hebben de Amerikanen tegen Huawei, de grote Chinese producent van smartphones en telecomnetwerken? Leverde Huawei producten aan Iran in een tijd dat de VS dat niet toestonden? Of dienen zulke beschuldigingen een ander doel: voorkomen dat Huawei (en andere Chinese bedrijven) een leidende rol gaan in spelen in de techsector?