Handbaltalent Amega maakt furore bij EK-debuut: 'Het was echt genieten'

De Nederlandse handbalploeg heeft inmiddels genoeg uithangborden. Denk aan Nycke Groot, Estavana Polman en Tess Wester. Voor veel mensen zijn dat geen onbekenden meer. Maar dit EK maakt ook een aantal – minder bekende – talenten kennis met het echte werk. Een van hen: Delaila Amega.

De 21-jarige Heerhugowaardse maakt al een paar seizoenen indruk op de middenopbouwpositie bij de club TuS Metzingen, uitkomend op het hoogste niveau in Duitsland. En in de laatste groepswedstrijd op het EK, tegen Kroatië, maakte Amega namens Nederland ook op een internationaal podium furore.

“Het was natuurlijk heel erg genieten, mijn eerste keer op een groot toernooi”, vertelt de handbalster over de 34-23 zege, waarin ze ook nog eens tot beste speelster van de wedstrijd werd verkozen. “Ik had verwacht dat ik iets nerveuzer zou zijn, krampachtiger zou handballen. Maar het ging wel oké.”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Handbaltalent Amega valt op bij EK-debuut: ‘Het was heel erg genieten’

Het is twijfelachtig of Maura Visser, met 33 jaar de meest geroutineerde speelster en op het laatste moment toegevoegd aan de selectie, zondag in de eerste wedstrijd in de hoofdronde van het EK tegen Roemenië in actie kan komen. Ze heeft haar knie overstrekt en trainde vrijdag apart van de groep. Ze viel in het duel met Kroatië al na tien minuten uit.

‘Oké’ is nog een understatement. Amega maakte bij haar EK-debuut acht goals uit negen schoten en viel op door haar creatieve manier van spelen. Ze kan het tempo in het aanvalsspel van Nederland versnellen en bezit het vermogen om ineens, al hangend in de lucht, haar lichaam te draaien en vervolgens te schieten.

Daarnaast bezit ze het vermogen om initiatief te nemen in de opbouw, wat belangrijk is op haar positie. Maar wat voor handbalster is Delaila Amega eigenlijk volgens zichzelf? “Ik ben een speelster die graag risico neemt. Ik hou van snel handbal, liever aanvallend dan dekkend. Ik ben explosief, maar niet heel krachtig.”

Tegen de Kroaten maakte ze drie fraaie doelpunten, op een manier die voor haar zo kenmerkend is. Niet springen en snoeihard afdrukken, zoals schotkanon Lois Abbingh als geen ander kan, maar verdekt schieten en zo de keepster van de tegenpartij kansloos laten.

“Zo’n EK is heel anders dan een jeugdtoernooi”, vertelt Amega. “Ook de media-aandacht die erbij komt kijken is nieuw voor mij. En het niveau ligt hoog. Het niveau van de topploegen die we nu gaan tegenkomen (Roemenië, Europees kampioen Noorwegen en Duitsland, red.) heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik kan er alleen maar van leren.”

Ook vorig jaar hikte Amega al tegen de A-ploeg van Oranje aan, maar toen viel ze af voor de selectie van het WK in Duitsland. “Ik ben meer klaar voor zo’n toernooi dan vorig jaar”, zegt ze nu. “Maar ik heb niet echt verwachtingen van mezelf. Ik zie het wel. En als het dan zo loopt, is het leuk.”

Delaila Amega in gesprek met bondscoach Helle Thomsen op het EK
AFP

De wedstrijd tegen Kroatië gold echter als een duel om ‘des keizers baard’. Nederland was al zeker van de groepswinst en de Kroaten waren al uitgeschakeld. En dus kregen vooral de (jonge) wisselspeelsters speelminuten van bondscoach Helle Thomsen.

Daar moet Amega het vooralsnog mee doen. Want hoewel het duidelijk is dat ze een beloftevolle speelster voor de toekomst is, op dit moment moet Amega bij Oranje nog genoegen nemen met een plaats op de bank. Voor haar staat namelijk de beste opbouwspeelster ter wereld én aanvoerder: Nycke Groot.

Amega: “Natuurlijk wil ik spelen, maar er zijn supergoede meiden die hier spelen en ik ken mijn rol hier. Dat is spelen volgens de afspraken in de paar minuten die ik eventueel krijg, zodat andere meiden op adem kunnen komen en daarna weer verder kunnen.”

De protestacties in Frankrijk door de ‘gilets jaunes’, oftewel de gele hesjes, treffen ook het EK handbal. De organisatie heeft besloten de twee wedstrijden, Frankrijk-Zweden en Servie-Rusland, die zaterdag in Nantes zouden worden gespeeld, te verzetten naar zondag. De sporthal Hall XXL is door de demonstraties op zaterdag niet toegankelijk.