Qualcomm opent aanval op Intel met laptopchip

De eerste laptops met een 8cx-processor zullen naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 op de markt komen, meldt Qualcomm. Vermoedelijk zullen onder meer Lenovo en Asus in hun nieuwe laptops gebruik gaan maken van de Qualcomm-processor met 8 cores.

Goedkoop zullen de laptops met een 8cx-processor waarschijnlijk niet worden. Voor wie de voorkeur geeft aan een wat goedkopere laptop blijft Qualcomm daarom ook de voorganger Snapdragon 850 produceren.

‘Geweldige batterijduur’

Qualcomm belooft onder meer dat de 8cx-processor (waarbij de x staat voor ‘extreme’) een ‘geweldige batterijduur’ heeft en twee keer zo snel is bij de weergave van afbeeldingen als zijn voorganger voor Windows-laptops, de Snapdragon 850.

Dankzij het ingebakken X24 LTE-modem kan een laptop met een 8cx-processor in theorie internetsnelheden halen van 2 gigabit per seconde.

Energiezuinig

Terwijl Qualcomm zijn chips voor de laptop in het verleden baseerde op zijn smartphone-processors, is de Snapdragon 8cx specifiek ontwikkeld voor Windows-laptops. Het is ook de eerste processor voor de pc die is gebaseerd op het 7nm-proces. Daarmee steekt Qualcomm Intel de loef af. Intel maakt nu de meeste chips in laptops.

Volgens Qualcomm zijn de prestaties van zijn 8cx te vergelijken met de veelgebruikte 15-watt U-series-processor van Intel, al kan de 8cx toe met de helft minder elektriciteit: 7 watt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video’s