Salah helpt Liverpool met hattrick aan koppositie, Arsenal en United winnen

Liverpool mag zich zaterdag in elk geval een paar uur koploper van de Premier League noemen. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum wonnen met speels gemak van Nathan Aké en AFC Bournemouth: 0-4. Arsenal kwam met de schrik vrij tegen Huddersfield Town en en Manchester United won voor eigen publiek eenvoudig van Fulham.

Mohamed Salah nam Liverpool bij de hand in het Vitaly Stadium. De Egyptische aanvaller nam drie treffers voor zijn rekening en zag het kwartet compleet gemaakt door een eigen doelpunt van Steve Cook.

Met 42 punten uit zestien competitiewedstrijden heeft Liverpool één punt meer dan Manchester City. De regerend kampioen heeft nog wel een duel tegoed en gaat later op zaterdag op bezoek bij nummer vier Chelsea.

Liverpool kwam na 25 minuten met het nodige geluk op voorsprong dankzij Salah, die een rebound kon binnenschieten maar bij de eerste inzet van Roberto Firmino wel buitenspel stond.

Drie minuten na rust maakte Salah zijn tweede van de middag en in de 68e minuut verschalkte Cook zijn eigen keeper met een artistiek hakballetje. Met een fraaie solo in de 77e minuut bepaalde de Egyptische uitblinker de eindstand op 0-4.

Zowel Van Dijk, Wijnaldum als Aké deed de hele wedstrijd mee. Laatstgenoemde kreeg al vroeg geel namens ‘The Cherries’, die op de ranglijst aansluiting met de subtop verloren.

Arsenal ontsnapt aan puntenverlies tegen Huddersfield

Arsenal ontsnapte in de slotfase aan duur puntenverlies tegen laagvlieger Huddersfield Town. De ploeg van trainer Unai Emery won voor eigen publiek met 1-0 door een fraaie omhaal van Lucas Toreirra in de 83e minuut.

De middenvelder voorkwam daarmee dat Arsenal voor de tweede wedstrijd op rij zonder zege bleef in de Premier League. ‘The Gunners’ speelden woensdag de topper tegen Manchester United met 2-2 gelijk.

Terence Kongolo stond de hele wedstrijd in het veld bij Huddersfield, terwijl Juninho Bacuna na 52 minuten het veld in kwam. Huddersfield blijft door de nederlaag op tien punten steken en is in de onderste regionen terug te vinden. Arsenal komt op 34 punten, acht minder dan koploper Liverpool.

Chelsea en Tottenham Hotspur kunnen Arsenal nog passeren op de ranglijst. Chelsea speelt om 18.30 uur tegen Manchester City en Tottenham gaat op bezoek bij Leicester City (aftrap 20.45 uur).

United boekt eerste competitiezege in een maand

Manchester United kende op Old Trafford geen problemen met hekkensluiter Fulham: 4-1. Voor de ‘Red Devils’ is het de eerste competitiezege sinds 3 november, toen met 1-2 werd gewonnen van Bournemouth.

Ashley Young zorgde na dertien minuten op schitterende wijze voor de openingstreffer. De aanvoerder passeerde zijn directe tegenstander aan de linkerkant en schoot vervolgens onberispelijk raak in de verre hoek.

Na een klein half uur was United al in veilige haven nadat Juan Mata vanaf de rand van het strafschopgebied de 2-0 binnen schoof en Romelu Lukaku maakte er vlak voor rust ook nog 3-0; de Belg was het eindstation van een ingestudeerde corner.

De spanning was daarmee uit de wedstrijd, al maakte Fulham in de tweede helft nog wel de 3-1 door een benutte strafschop van Aboubakar Kamara. De opleving was van korte duur, want de ploeg van coach Claudio Ranieri moest een minuut later verder met tien man nadat André Zambo Anguissa zijn tweede gele kaart kreeg. In de 82e minuut maakte Marcus Rashford er nog 4-1 van.

Door de zege komt United op 26 punten. De ploeg van de geplaagde coach José Mourinho neemt in ieder geval voor even de zesde plek over van Everton, dat maandag een thuiswedstrijd speelt tegen Watford.

Verrassend verlies Pröpper en Locadia

Davy Pröpper en Jürgen Locadia gingen met Brighton & Hove Albion verrassend onderuit bij laagvlieger Burnley. James Tarkowski tekende vlak voor rust voor de enige treffer van de wedstrijd: 1-0.

Pröpper stond de hele wedstrijd in het veld en Locadia mocht na 63 minuten als invaller zijn opwachting maken bij Brighton. Burnley steeg door de verrassende zege voor eigen publiek naar de zeventiende plek in de Premier League, terwijl Brighton op de elfde plek staat.

Patrick van Aanholt leed met Crystal Palace een gevoelige nederlaag tegen direct concurrent West Ham United: 3-2. De Nederlander werd na 55 minuten bij een stand van 1-1 naar de kant gehaald.

Southampton verloor met 1-0 bij Cardiff City en zakte naar de voorlaatste plaats. Wesley Hoedt bleef de hele wedstrijd op de bank bij ‘The Saints’. 

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Premier League