Speelronde 15: Alle Eredivisie-duels op een rij

image

Weet koploper PSV zich te revancheren van de eerste nederlaag bij Feyenoord vorige week? De Eindhovenaren spelen vrijdag thuis tegen Excelsior. Achtervolger Ajax gaat zaterdag op bezoek bij laagvlieger PEC Zwolle en Feyenoord neemt het op tegen FC Emmen. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

Fortuna Sittard – AZ, vrijdag 18.30 uur op FOX Sports 1

AZ is de laatste vijf uitduels met Fortuna Sittard ongeslagen in alle competities. Desondanks hebben de Alkmaarders alleen tegen de traditionele top-3 een lager winstpercentage op het hoogste niveau dan tegen Fortuna.

Op 22 maart 2002 stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar in de Eredivisie. Destijds won AZ met 0-1 in Sittard door een doelpunt van Barry van Galen. 

Sinds zijn basisdebuut dit seizoen (11 november) had geen Eredivisie-speler zoveel balcontacten als Adam Maher (352).

PSV – Excelsior, vrijdag 20.45 uur op FOX Sports 1

PSV is al 22 Eredivisie-duels met Excelsior ongeslagen. Alleen tegen VVV-Venlo heeft de ploeg uit Eindhoven een langere ongeslagen reeks op het hoogste niveau (30). De laatste keer dat de Kralingers in Eindhoven wisten te winnen was op 27 mei 1985.

Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting op 7 februari in een 1-0 thuiszege voor PSV. Hirving Lozano maakte na zeventien minuten de enige goal van de wedstrijd.

17′ – Doelpunt Hirving Lozano. PSV – Excelsior 1 – 0

Willem II – sc Heerenveen, zaterdag 18.30 uur op FOX Sports 2

Willem II en Heerenveen staan voor de 25ste keer tegenover elkaar in Tilburg op het hoogste niveau. In 23 van de 24 voorgaande ontmoetingen waren beide ploegen telkens minimaal één keer trefzeker. In de vorige 24 edities vielen er in totaal 108 doelpunten, een gemiddelde van 4,5 goal per wedstrijd.

Fran Sol maakte de laatste vijf Eredivisie-goals van Willem II, slechts één keer eerder was eenzelfde speler verantwoordelijk voor vijf opeenvolgende Willem II-goals (Sol zelf tussen augustus-september 2018); nooit werden zes Eredivisie-doelpunten op rij van de Tilburgers door dezelfde speler gemaakt.

image

PEC Zwolle – Ajax, zaterdag 19.45 uur op FOX Sports 1

PEC won deze eeuw geen enkele Eredivisie-wedstrijd van Ajax. De enige overwinning die de ploeg uit Zwolle wist te behalen op de Amsterdammers was in de finale van de KNVB-Beker op 20 april 2014. Op die dag wist PEC Zwolle met 5-1 te winnen van de huidige nummer twee in de Eredivisie. 

Beide ploegen schoten dit seizoen vaak buiten het zestienmetergebied. PEC heeft de meeste pogingen op naam staan (116), gevolgd door Ajax (114). Desondanks was de ploeg van trainer John van ‘t Schip vorige week pas voor de tweede keer trefzeker van buiten het strafschopgebied.

ADO Den Haag – De Graafschap, zaterdag 20.45 uur op FOX Sports 2

ADO Den Haag won slechts één van de laatste zes ontmoetingen met De Graafschap in de Eredivisie. Op 28 augustus 2011 was ADO met 0-3 te sterk in Doetinchem.

De laatste keer dat beide teams elkaar troffen in de Eredivisie dateert van 27 januari 2016. De Superboeren wonnen dat duel met 3-1. 

FC Utrecht – Heracles Almelo, zondag 12.15 uur op FOX Sports 1

Vorig seizoen eindigde deze ontmoeting op 17 december 2017 in een 1-1 gelijkspel. Yassin Ayoub opende na 34 minuten de score voor de thuisploeg. Invaller Paul Gladon maakte in blessuretijd (90+2′) de gelijkmaker.

Nick Venema maakte zijn 3 doelpunten in FC Utrechts laatste twee Eredivisie-duels, allemaal als invaller. Het record van meeste doelpunten door een invaller voor Utrecht in een Eredivisie-seizoen is 4, meest recentelijk neergezet door Ruud Boymans in 2015/2016.

FC Emmen – Feyenoord, zondag 14.30 uur op FOX Sports 1

FC Emmen en Feyenoord treffen elkaar voor de tweede keer in alle competities. Op 11 oktober 1987 verloor Emmen thuis met 1-3 van Feyenoord in de eerste ronde van de KNVB Beker. Erwin Haandrikman maakte de laatste officiële treffer van de Emmenaren tegen een team uit de traditionele top drie.

Jens Toornstra scoorde drie keer in zijn laatste vijf uitduels in de Eredivisie, even vaak als in zijn 59 voorgaande uitwedstrijden in de competitie bij elkaar.

VVV-Venlo – FC Groningen, zondag 14.30 uur op FOX Sports 2

VVV-Venlo is ongeslagen in de laatste vijf Eredivisie-duels met FC Groningen en kreeg slechts twee tegentreffers. Desondanks verloren de Groningers slechts drie van de laatste 25 wedstrijden tegen VVV.

De laatste drie schoten van Peniel Mlapa in De Koel eindigden in een doelpunt.

17′ – Doelpunt Hirving Lozano. PSV – Excelsior 1 – 0

NAC Breda – Vitesse, zondag 16.45 uur op FOX Sports 1

NAC Breda en Vitesse spelen voor de 53ste keer tegen elkaar in de Eredivisie. NAC won twaalf van de voorgaande 52 ontmoetingen, Vitesse won 21 keer en negentien keer werd het gelijk. Op 7 februari 2015 won Vitesse voor het laatst in de Eredivisie op bezoek bij NAC. Bertrand Traoré maakte die dag de enige treffer in het Rat Verlegh Stadion (0-1).

Bryan Linssen scoorde in zijn laatste drie Eredivisie-duels. De laatste speler die in vier Eredivisie-duels op rij scoorde voor Vitesse was Tim Matavz tussen april en augustus 2018 (zes duels op rij).

image