Storm en regen bedreigen kerstmarkten

Organisatoren van kerstmarkten kijken dit weekeinde met angst naar boven. Vanwege aangekondigde storm en regen zijn enkele van buiten naar binnen verplaatst.

In Roden is de Weihnachtsmarkt van de Albertsbaan verschoven naar twee cafés. In De Pompstee staan zaterdag zo’n 55 kramen en in de zaal van het naastgelegen Onder de Linden is een ijsbaan opgebouwd.

,,We kunnen het weer wel afwachten, maar er wordt windkracht zes verwacht. Standhouders in een kraam met weinig publiek wil je ook niet. Vandaar dat we besloten hebben naar binnen te gaan”, legt Lammert Kalfsbeek, voorzitter van Volksvermaken Roden uit.

,,De kramen moesten wel wat kleiner om iedereen te kunnen bergen. Ze zijn gehalveerd van vier naar twee meter. De eetkramen staan wel buiten, tussen beide cafés in.”

Annen

Ook in Annen heeft dorpsbelangen vrijdag besloten de kerstmarkt van de straat naar het dorpshuis te verplaatsen vanwege de slechte weersvooruitzichten.

Voorzitter Ype Tol: ,,We kunnen er dertig kramen kwijt. Het gezelligheidsplein is wel buiten. Dat is overdekt. Je kunt daar eten en drinken. De ijsbaan is ook staat buiten, voor het dorpshuis.”

De meeste kerstmarkten gaan ondanks het slechte weer wel door. Ook buiten, zo leert een rondje langs de organisatoren. In Westerbork gaat Winterbork zaterdag van start.

Ali Veldman van de organiserende ondernemersvereniging: ,,We hebben buiten een aantal tenten staan waarin bedrijven zijn ondergebracht. Onze kerstmarkt is te groot om naar binnen te verhuizen. Dus dat is geen optie. We hopen dat het weer meevalt. Je moet niet te bang zijn.”

Vledder

In Vledder is de kerstmarkt zaterdag rond de oude dorpskerk. ,,We kunnen niet in de kerk, want de verbouwing is nog niet helemaal klaar”, zegt Annie Koopman van Kerstbeleving Vledder.

Net als in Westerbork is er voor de vijftig kramen in Vledder geen geschikt onderdak te vinden. ,,Het dorpshuis De Tippe is bezet, daar spelen Elly en Rikkert.” Het zangduo uit Vledderveen daar ooit landelijk furore maakte.

Een van de drukst bezochte kerstmarkten in Drenthe is die in Wezup. Die is het hele weekeinde te bezoeken en vrijdagavond voor het eerst. ,,We trekken jaarlijks zo’n tienduizend bezoekers”, zegt voorzitter Lars Hoedemaker van de stichting Kerstmarkt.

In schuren en op delen

Het weer hoeft hen niet te weerhouden naar Wezup te komen. ,,De 65 stands zijn ondergebracht in 22 schuren en op delen van boerderijen. Als de mensen nat worden, dan is het als ze van de ene naar de andere schuur lopen. We organiseren de kerstmarkt voor de 28ste keer. We hebben met allerlei weertypes te maken gehad, maar de markt is altijd door gegaan. Vorig jaar hadden we sneeuw.”