Willem II en RKC kijken watertandend naar ontwikkelingen rondom De Jong

Bij Willem II en RKC Waalwijk kijken ze watertandend naar de ontwikkelingen van de op handen zijnde transfer van Ajacied Frenkie de Jong naar Paris Saint-Germain.

Volgens dagblad De Telegraaf wil de Franse topclub 75 miljoen euro betalen voor de middenvelder en van dat bedrag stroomt een deel in de vorm van een solidariteitsbijdrage en doorverkooppercentage naar de Brabantse clubs.

En hoewel de zaakwaarnemer van De Jong benadrukt dat er nog geen akkoord is, zouden Willem II en RKC maar wat blij zijn met de eventuele miljoenen.

Miljoenen

Het Brabants Dagblad becijferde in het geval van het genoemde transferbedrag dat Willem II op 8,31 miljoen en RKC op 5,38 miljoen euro mag rekenen.

De Jong speelde tussen 2005 en 2015 in de jeugdopleiding van Willem II. Van 2009 tot 2013 nam de Tiburgse club samen met RKC de talentenontwikkeling voor zijn rekening.

Bij de overgang van De Jong naar Ajax kwamen de Brabantse clubs overeen dat de Tilburgers bij een volgende transfer een iets riantere bijdrage dan de Waalwijkers zouden krijgen.

Solidariteitsbijdrage

De reglementen van de wereldvoetbalbond FIFA schrijven voor dat een kopende club een vergoeding betaalt aan de club(s) die de voetballer hebben opgeleid. Dit betreft vijf procent van de transfersom.

De opleidende club krijgt een vergoeding van 0,25% per jaar voor een voetballer die van zijn 12de tot 15de jaar bij de club zat. De vergoeding wordt 0,5% per jaar voor een voetballer tussen de 16 en 23 jaar.

Als een speler tussentijds van club verandert, krijgen clubs op basis van het bovenstaande hun aandeel. Een club ontvangt telkens een solidariteitsvergoeding zodra een transferbedrag voor een voetballer wordt betaald.

Het geld zou Willem II, dat dit seizoen met een begroting van 11,5 miljoen werkt, een enorme boost geven. “Eerst zien, dan geloven”, weigert algemeen directeur Berry van Gool zich rijk te rekenen. “Het is wel mooi om te zien welke kant het op gaat met een speler die lang bij ons heeft rondgelopen.”

Van Gool heeft wel een idee wat er met de miljoenenbonus kan gebeuren. “Ons stadion is al 23 jaar oud en we willen het kopen en renoveren, om zo meer comfort te kunnen bieden. We zouden bovendien van 14.500 naar 16.500 toeschouwers willen groeien”, vertelt hij.

“En we zouden ook de spelersmarkt op kunnen gaan, want met dat geld kun je in een vijver vissen waar dat normaal gesproken niet mogelijk is.”

2015: Frenkie de Jong op de bank bij Willem II
Pro Shots

Bij RKC wordt de berichtgeving over De Jong eveneens met interesse gevolgd. “We willen binnen drie jaar weer bij de top van de eerste divisie horen, dus dit kan daar zeker bij gaan helpen”, stelt algemeen directeur en voormalig voetballer Frank van Mosselveld.

“Maar eerst moet ik het nog maar zien. Dolberg leek ook voor een flink bedrag bij Ajax te vertrekken en hij is nu een stuk minder waard. Ik wil het nieuws van Frenkie de Jong horen”, aldus Van Mosselveld.

Verplichting

Willem II en RKC Waalwijk hoeven overigens zelf niet naar Parijs te bellen om hun vergoeding op te eisen. “Een kopende club heeft de verplichting om binnen dertig dagen contact op te nemen met clubs die recht hebben op een bepaald bedrag”, legt een woordvoerder van de KNVB uit.

“Soms schakelen clubs de KNVB in om te bemiddelen. Daarnaast heeft elke profclub toegang tot een FIFA-spelerspaspoort, waarin duidelijk in kaart wordt gebracht wat de clubhistorie van een speler is.”