Britse wedkantoren zijn er vrij zeker van dat Theresa May de cruciale Brexit

Op basis van weddenschappen die bij gokbedrijf  William Hill worden afgesloten, is de kans dat de Britse premier Theresa May komende dinsdag geen steun vindt in het Britse parlement voor haar Brexit-plan, maar liefst 87 procent.

Dit meldt de NOS bij monde van Rupert Adams, hoofd communicatie bij William Hill.

De Britten staan bekend om hun voorliefde voor weddenschappen. Politieke weddenschappen zijn sinds het Brexit-referendum alleen maar populairder geworden.

Volgens Adams kun je soms meer afleiden uit de cijfers van weddenschappen dan uit opiniepeilingen, zo zegt hij tegen de NOS: “Want als een opiniepeiler je belt, zal lang niet iedereen de waarheid spreken. Terwijl bij een weddenschap mensen hun eigen geld ergens op inzetten.”

Wat gebeurt er na een nederlaag van May?

Als premier May haar overeenkomst met de EU niet door het Britse parlement weet te loodsen, krijgt ze het ongetwijfeld heel zwaar. De oppositie bereid zich naar verluidt al voor op een motie van wantrouwen.

Toch denkt Adams dat May voorlopig zal overleven. “Deze vrouw is echt niet weg te krijgen, zo lijkt het.” Sterker nog, wedden op May’s vertrek kan bij winst behoorlijk wat opleveren: voor elke pond krijg je liefst zestien keer je inzet.

De kans op een no deal – een Brexit zonder akkoord – is volgens de bookmaker op dit moment 73 procent. En daarmee is die kans volgens de bookmakers een stuk hoger, dan de kans dat er een nieuw referendum komt: die staat op 42 procent.

Lees ook op Business Insider

Bij het Brexit-referendum zaten de wedkantoren er overigens faliekant naast. Op de avond van de stemming in juni 2016 schatten zij de kans dat remain het referendum zou winnen, tussen de 80 en 90 procent.

Gokbedijf William Hill berekent de kans dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt tegenwoordig op een andere manier, zo schetst woordvoerder Adams tegenover de NOS. Er wordt meer waarde gehecht aan het aantal transacties, dus het volume, en minder gekeken naar de hoogte van de inzet.

LEES OOK: Het Britse parlement zal koste wat kost een no deal-Brexit voorkomen, zegt minister Jeremy Hunt – volgens hem is geen Brexit pas echt erg