Contact met leeftijdgenoten staat voorop bij Global Exploration

Contact met leeftijdgenoten staat voorop bij Global Exploration


Erik Schneiders, docent aardrijkskunde op Het College en werkzaam bij Global Exploration, informeert de Weerter leerlingen over hun reis met Global Exploration naar Mongolië.

Afbeelding: Arjanne van Voorst


Allemaal jongeren tussen de 15- en 18 jaar, die deze zomer een grote culturele reis gaan maken. Drie wekenlang trekken ze op met leeftijdgenoten in landen zoals Tanzania, Nepal, Indonesië, Mongolië, Peru, China, India etc. De contactpersonen uit deze landen waren samen met enkele buitenlandse leerlingen naar Weert gekomen om alvast kennis te maken met de Nederlandse scholieren.

“Voorop staat de interculturele uitwisseling tussen de leeftijdgenoten,” vertelt Erik Schneiders, aardrijkskundeleraar op het Bernardinuscollege in Heerlen en begeleider van Global Exploration. “Met eigen ogen zien en ervaren hoe het is om een jongere te zijn in een land met een totaal andere cultuur. Ook gaan de leerlingen helpen bij kleinschalige projecten. Door samen bezig zijn, is het gemakkelijker om met elkaar in contact te komen,” verduidelijkt Erik. In 2013 ging hij voor het eerst mee op reis met Global Exploration. En vanaf 2015 is hij werkzaam op het kantoortje van Global. “Het is geweldig om het proces van dichtbij mee te maken. De voorbereiding, maar ook hoe leeftijdgenoten uit hele verschillende culturen met elkaar in contact komen. En dan merk je dat de jongeren niet zoveel van elkaar verschillen. Zo luistert bijvoorbeeld een meisje uit Tanzania naar dezelfde muziek en maakt ze zich over dezelfde dingen druk als een jongere hier.”

Global Exploration is in 2006 gestart als project van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2008 stopte de subsidie. Maar al snel ontstond er een ander financieel model, waarbij de ouders en de leerlingen zelf voor een deel van de reis betalen. De leerlingen zamelen sponsorgeld in met het organiseren van allerlei activiteiten. Zo verkocht Hieke Geelen, 4 VWO-leerling van Het College, arretjescake en hield ze een sponsordiner bij restaurant Hense Koeëb in Stramproy, waar ze werkt. “Mijn zus is vier jaar geleden mee geweest naar Peru. Door haar enthousiaste verhalen werd ikzelf enthousiast. Vorig jaar werd ik niet geselecteerd, maar dit jaar gelukkig wel. “Ik houd van reizen en vind het belangrijk dat de mensen het daar ook goed krijgen.” Fobbe Steer, eveneens 4 VWO-leerling van Het College, hoorde van vrienden over de Global Exploration. Hij verkocht cupcakes, kerstkaarten en is van plan om nog etentjes thuis te organiseren. “Met de verkoop van cupcakes heb ik maar liefst achthonderd euro opgehaald,” vertelt Fobbe trots. “We gaan dit jaar naar Mongolië. Een heel ander land met andere gebruiken en gewoontes dan in het Westen. Ik wil het ‘echte’ leven daar zien. Niet als toerist, maar als een van hen. En zo een steentje bijdrage om meer begrip voor elkaar te krijgen.”

Dit jaar reizen maar liefst tweeëntwintig groepen middelbare scholieren naar een van de dertien partnerlanden die meedoen met Global Exploration. Vanuit Weert vertrekken twee groepen van dertig leerlingen, aangevuld met docenten en een medisch begeleider (73 personen), naar Mongolië. In de hoofdstad Ulaanbaatar ontmoeten ze zo’n veertig, vijftig Mongoolse leerlingen. Ze gaan samen sporten, cultuurspellen doen en de gymzaal van de middelbare school opknappen. Daarna gaat de reis naar een vuilnisbelt iets buiten Ulaanbaatar. Op de vuilnisbelt leven mensen. De Veloo Foundation probeert daar met succes de cirkel van armoede te doorbreken en de Mongoolse jongeren te laten zien hoe mooi Mongolië is. Er wordt samen gesport, geslapen in tenten en een kampvuur gemaakt. De volgende stop is in een natuurpark waar de Nederlandse leerlingen tijdens hun wandeling kennismaken met nomadenfamilies en het leven als nomade. De reis eindigt op een middelbare school in Ulaanbaatar, waar de Nederlandse leerlingen Engelstalige activiteiten verzorgen voor hun Mongoolse leeftijdgenoten. “Zo’n reis doet iets met je. De persoonlijke verhalen, het verandert je kijk op de wereld. De wereld wordt echt mooier als we elkaar beter leren kennen,” benadrukt Erik.