Dag 50 in proces Holleeder: verhoor Peter R. de Vries

Ruim drie jaar na zijn aanhouding is de rechtbank in Amsterdam dit jaar gestart met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Misdaadverslaggever Paul Vugts houdt je in dit blog op de hoogte.

Door:
Paul Vugts


Bekijk nieuwe update(s).  1. ‘Stressige tijd voor de zussen’
    Aanklager Lars Stempher haalt aan dat in het gesprek aan dat Holleeder zegt dat hij ‘cryptisch’ heeft gesproken met zijn zussen. “Kennelijk speelde het breder. Heeft u daar wat van gemerkt?” De Vries: “In die tijd had ik geregeld contacten met de zussen. Voor hen was het een stressige tijd waarin van alles speelde. Meestal kwam ik daar om een andere reden, bijvoorbeeld om het zoontje van Cor van Hout op te halen om hem mee te nemen naar een wedstrijd of zo. In de marge had ik dan gesprekjes, maar dat was niet in een interviewsetting of zo.”De Vries had het idee dat zussen Astrid en Sonja Holleeder wel wisten dat er wat speelde en dat het belangrijk was wat Willem Holleeder zou verklaren, maar ik denk niet dat zij wisten dat er een dreiging zou spelen vanuit Bénédicte Ficq.”De Vries vertelde Astrid Holleeder wel dat hij met Willem had gesproken, maar liet haar de bandopname niet horen, zegt hij.Hoe hij merkte dat Astrid en Sonja ‘onder stress stonden’, vraagt officier van justitie Sabine Tammes. De Vries: “Die familie stond altijd wel onder stress. Er speelde altijd wel wat.”De Vries heeft Holleeder niet verteld dat hij zus Astrid had verteld wat voor gesprek zij hadden gevoerd. De Vries: “Willem zat vast. Ik heb hem niet meer gebeld of zo.”De opzet van het verhaal
Advocaat Franken ‘maakte geen enkel voorbehoud over een wellicht wat te opgewonden Willem Holleeder’ en voelde zich duidelijk ook zelf bedreigd. “Hij wilde het ook op band hebben. Toen drong zich de vraag op hoe dat dan moest, want gesprekken van Holleeder met de buitenwereld werden opgenomen. Stijn stelde voor het gesprek op te nemen op zijn kantoor, via de geheimhouderslijn.” Het gesprek vond plaats op vrijdag 29 april, op Frankens kantoor in Amsterdam.Holleeder belde in en voerde een langdurig gesprek met De Vries. Dat werd opgenomen. “Dat was de opzet van het verhaal.”‘Hij durfde het niet’
Aanklager Lars Stempher krijgt als eerste de kans vragen te stellen over de door De Vries aan het Openbaar ministerie en de rechtbank ingebrachte tape. “Wat wij tot nu toe uit de stukken halen is dat u benaderd bent door meester Franken (Stijn Franken, toen, in 2011, de advocaat van Holleeder) en dat die op uw kantoor kwam en de brief overhandigde die meneer Holleeder had geschreven.”Dat klopt, zegt De Vries. “In april 2011 ben ik door Stijn Franken benaderd. Hij stuurde me een sms met het verzoek of hij op korte termijn bij me wilde langskomen. Op mijn kantoor hebben we 12 april 2011 gesproken. Willem Holleeder en Stijn Franken voelden zich bedreigd door advocaat Bénédicte Ficq (de advocaat van Dino Soerel) en gaf me die brief van 10, 11, 12 A4’tjes van Willem Holleeder.”Als Holleeder en Franken niet deden wat Soerel eiste, zou dat volgens De Vries ‘levensgevaar opleveren’. “In elk geval voor Holleeder. Stijn (Franken) wilde per se bij mij op kantoor komen omdat hij zichzelf óók bedreigd voelde. Dáárom wilde hij daar tijdens een zitting geen gewag van maken. ‘Ik zei: ‘Jongen, als dit zo is, dan zeg je het toch in de rechtbank? Dan zeg je toch tegen het rechtscollege: ‘Dit en dit is gebeurd en dit kán toch niet?’ Maar hij durfde het niet.”Verhoor Peter R. de Vries
In een goed gevulde rechtszaal en voor een volle publieke tribune opent rechtbankvoorzitter Frank Wieland de zitting. Hij kondigt aan dat misdaadverslaggever ‘Peter de Vries‘ (hij laat de R. steeds weg) in de ochtend wordt verhoord. Vanmiddag zal de rechtbank volgens de planning Holleeder bevragen over zijn persoonlijke omstandigheden.Holleeder laat weten dat hij ‘zeker wil reageren’ op de geluidsopname die Peter R. de Vries heeft ingebracht. Ná het verhoor van De Vries. Holleeder: “Ik ga niet meewerken aan de Peter de Vries-show. Hij kan zijn show hier houden, dan kom ik later wel.”Holleeder heeft ‘best wel veel’ te zeggen over zijn brief en de geluidsopname uit 2011. “U zult ook wel vragen hebben. Geen probleem.”De misdaadverslaggever neemt plaats in de getuigenbank. Holleeder, cynisch: “Hij laat wel op zich wachten, hè? Belangrijke mensen komen te laat.”Dag 50: verhoor Peter R. de Vries
Na een ruime onderbreking vanwege de feestdagen gaat het veelvoudige liquidatieproces tegen Willem Holleeder maandag verder met de vijftigste zittingsdag.Aanvankelijk stond vooral de bespreking van Holleeders persoonlijke omstandigheden op de agenda, maar inmiddels is een nieuw verhoor ingelast van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Die heeft onlangs een geluidsopname aan het dossier laten toevoegen van een gesprek dat Holleeder in 2011 vanuit de gevangenis met hem had. Het gaat om het gesprek dat volgde op een uitvoerige, strikt vertrouwelijke brief die Holleeder via zijn advocaat Stijn Franken aan De Vries had toegespeeld. De Vries mocht de inhoud van de brief en het gesprek alleen naar buiten brengen als Holleeder zou zijn vermoord – wat hij vreesde.De Vries had de brief in het voorjaar al ingebracht omdat Holleeder de inhoud ervan had ontkend tijdens een getuigenverhoor van de journalist.Hij voelt zich niet meer aan de vertrouwelijkheid gebonden omdat Holleeder hem met de dood had bedreigd en omdat Holleeder hem er van beschuldigt dat hij samen met zussen Astrid en Sonja ‘een verhaal in elkaar heeft gezet’ om Holleeder levenslang te bezorgen.Het Openbaar Ministerie beschouwt De Vries’ informatie als ‘zeer belastend’, onder meer omdat Holleeder in de brief en het gesprek min of meer toegeeft dat hij met criminelen Stanley Hillis en Dino Soerel een driemanschap vormde.Het OM beschuldigt Holleeder er van dat hij samen met de inmiddels tot levenslang veroordeelde Soerel en de in 2011 geliquideerde Hillis opdracht gaf voor liquidaties.In het requisitoir, waarvoor in februari twee weken zijn ingeruimd, zullen aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher levenslang eisen tegen Holleeder. In maart zullen Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz vrijspraak vragen.Het vonnis staat gepland voor juli.Einde liveblog
Het verhoor gaat nog even verder, maar dit liveblog over de zaak-Holleeder stopt voor nu, omdat onze misdaadverslaggever naar het hoger beroep in de zaak over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt is. Later vandaag volgt er nog wel een samenvatting van het negende verhoor van Astrid Holleeder.Geagiteerd
Astrid Holleeder is in een dispuut verwikkeld met advocaat Sander Janssens over haar bewering dat Holleeder steeds andere verklaringen bedacht waarom Sandra den Hartog miljoenen moest betalen. Willem Holleeder moet er soms hardop om lachen. Hij vindt het weer een vertoning.De rechtbank wil pauzeren voor koffie. Getuige Astrid Holleeder: “Ik wil wel door. U wilt pauzeren omdat u bang bent dat ik geagiteerd raak, hè?” Rechtbankvoorzitter Frank Wieland: “Nee hoor, ik vind het wel spannend als u geagiteerd raakt. Maar we gaan nu even pauzeren.” Het is koffiepauze, voor een kwartier.‘Willem’, Willem, Willem’
Aanklager Stempher heeft ‘een wat algemene vraag’. “Wat weet u van dreigingen uit andere hoek dan van verdachten op het leven van Cor van Hout?” Astrid: “Daar weet ik helemaal niks van. Het kwam alleen van hem. In het begin kwam het (gevaar) voor Cor van John Mieremet, maar toen bleek dat Willem bij Mieremet was, was het voor Cor alleen maar ‘Willem’, Willem, Willem’. Niets anders.”Intriges te schetsen
Later hebben Willem en Astrid verzonnen dat Stanley Hillis de afperser was van Sandra den Hartog. “Haar is eerst verteld dat John Mieremet de bedreiger was aan wie ze moest betalen. Later was het Jotsa en weer later in ene Stanley Hillis. Op dat moment dacht zij ook: ‘Wat raar’. Dat kwam doordat wij ineens aanknopingspunten hadden om het verhaal meer in de richting van Hillis te douwen. Zo is dat gegaan.”Het zal voor buitenstaanders lastig te volgen zijn, maar Astrid probeert de voortdurende intriges te schetsen in Holleeders wereld.Beruchte baas van de ‘Joegomaffia’
De beruchte baas van de ‘Joegomaffia’ Sreten ‘Jotsa’ Jocic kwam volgens Astrid ook voor in de gesprekken, maar het bandje daarvan kan ze niet vinden. Astrid: “Dat ging bijvoorbeeld over (zijn toenmalige vriendin) Sandra den Hartog, die al dan niet door de Joegoslaven zou worden bedreigd. Op een bankje bij (advocatenkantoor) Cleerdin en Hamer vertelde hij mij dat ‘dat rond Jotsa allemaal spel was’ (de suggestie dat Jocic Den Hartog bedreigde). Hij had zelf van Sandra haar geld afgepakt met die Joegoslaven als smoes. Hij had haar de hele tijd gedreigd met Jotsa, Jotsa , Jotsa maar pakte zelf Sandra’s geld. Helaas kan ik de band niet vinden, al zie ik niet de relevantie voor deze zaak, want hier wordt hij niet voor vervolgd, toch?”


Meer
Resultaten worden geladen