'Minister Wiebes moet morgen in Groningen nodig bijgespijkerd worden'

De verwachtingen in Groningen over het bezoek dat minister Eric Wiebes maandag aan de provincie brengt, zijn niet bijster hoog. ‘Hij moet aan het werk voor Groningen.’

De bewindsman van Economische Zaken bezoekt het kantoor van de Nationaal Coördinator Groningen, praat met maatschappelijke organisaties op het provinciehuis en met de colleges van B en W van Loppersum en Appingedam en neemt plaats aan de keukentafel bij een paar bewoners.

Hij komt naar het aardbevingsgebied precies twee dagen voor het Kamerdebat over de schadeafhandeling en de versterking in Groningen.

Toeval? ,,Het is altijd goed als een minister gaat kijken hoe het er werkelijk aan toe gaat’’, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) diplomatiek. ,,Maar ik ken de agenda van de beste man niet.’’

Eikenaar verwacht desondanks weinig van het bezoek. ,,Er is al genoeg gepraat. De regio weet precies wat er wel en niet moet gebeuren. Het is tijd dat Den Haag in actie komt. Ik zou tegen Wiebes willen zeggen: hou op met framen, los eindelijk dingen op!’’

Gesprek

Ook vicevoorzitter Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging denkt dat de komst van Wiebes niet veel oplevert. Maar hij staat open voor een gesprek. ,,Zo’n bezoek gaat vaak aan een Kamerbehandeling vooraf. Natuurlijk kunnen we als vereniging allerlei statements maken. Maar Wiebes moet gewoon aan het werk voor Groningen.’’

Volgens wethouder Bé Schollema van Loppersum heeft de bewindsman een magere drie kwartier uitgetrokken voor een gesprek met B en W van die gemeente. ,,Wij hebben hier tegen elkaar gezegd: er is in elk geval één ding dat Wiebes woensdag in de Kamer niet kan zeggen. Namelijk dat hij in de regio is geweest en dat alles daar heel goed loopt. Dat is namelijk niet het geval en dat willen we hem zelf vertellen. Het is inmiddels 12 januari en er is voor wat betreft de versterking hier in Loppersum nog niets gebeurd. Ik ben benieuwd of hij dat weet.’’

Lichtpuntjes

Secretaris Susan Top van het Groninger Gasberaad ziet wel een lichtpuntje. ,,Het is goed dat Wiebes even wordt bijgespijkerd in de Groningse werkelijkheid. Er zijn op papier inmiddels allerlei dingen geregeld, maar in Groningen gebeurt er niets. De praktijk is anders. Dat is heel frustrerend.’’

image
Inwoners gemeente Loppersum zetten vuilnisbakken buiten als ‘welkom’ voor Wiebes