Taart voor Belgisch kampioen Toon Aerts voor veldrit in Otegem

Wilde feestnacht achter de rug, Toon?

“Het is allemaal heel snel gegaan, de echte rust is er nog altijd niet gekomen. Het feestje met de supporters was leuk, maar ik ben maar anderhalf uur gebleven. Om 22u15 lag ik al in bed. Al heb ik amper geslapen. Ik heb eerst heel de tijd op mijn gsm zitten kijken naar beelden, artikels gelezen en berichtjes beantwoord. Ik heb de cross ook nog een paar keer in mijn hoofd gereden. Om een uur of 1 heb ik proberen slapen maar Sarah en ik hielden elkaar wakker. Ofwel sliep ik en stoorde zij mij, ofwel omgekeerd. Ik zal in totaal zo’n vier uurtjes hebben geslapen. Want plots stond Studio Brussel al aan de deur. Maar ik geniet, het is echt plezant. Ik wist dat het zot ging zijn, maar zo zot had ik het niet verwacht.”

Heb je geslapen met je trui?

“Ik wou dat eerst wel doen maar de trui zat zo onder het bier dat we hebben gedoucht, pyjama hebben aangetrokken en zo in bed zijn gekropen.”

Je hebt gisteren toch een frietje gegeten en wat biertjes gedronken?

“Neen, ik wist dat ik de dag nadien weer moest koersen hé. Ik heb een boterham gegeten en een frisdrankje genuttigd. Meer niet. Vanavond ga ik wel een frietje eten. Tot woensdag wil ik wel een beetje geleefd worden maar vanaf woensdag ik het weer focus op de cross.”

Veel berichtjes moeten beantwoorden?

“Ja, en het was leuk om berichtjes te krijgen van mensen die je een hele tijd niet meer hebt gehoord. Van school en zo. Na een tijdje groei je uit elkaar, maar het was plezant dat ze mij niet vergeten waren.”

Besef je nu al dat je Belgisch kampioen bent?

“Eigenlijk niet. Ik werd deze morgen wakker en zag beneden in de living die tricolore trui hangen op een stoel. Ik dacht: “Onze Thijs heeft hier weer zijn trui laten hangen.” Hij was vorig jaar kampioen bij de beloften en traint daarmee. Maar het was dus wel degelijk de mijne, ik moet daar nog aan wennen.”

Leverde je gisteren je sterkste prestatie ooit?

“Deze morgen voelden de benen toch zwaar aan, anders dan die andere 30 wedstrijden die ik al gereden heb. Ik ben dus zeer diep gegaan. Maar ik was inderdaad zeer sterk. Toen ik deze morgen naar hier reed, passeerde ik Anzegem en ik heb daar vorig jaar een sterk BK tijdrijden gereden. Dat gevoel, een uur alles geven, had ik gisteren in Kruibeke ook. En de pijn die ik nu voel is dezelfde als de dag nadien, net als op de Koppenberg (grijnst).”

Dat belooft voor de cross straks…

“Ja, ik ben zenuwachtiger dan gisteren. Als ze er straks een patat op geven ga ik afzien. Die sterke benen liggen nog in de modder in Kruibeke.”

Zondag in Pontchateau moet je er wel weer staan om je leidersplaats in de Wereldbeker te verdedigen. Niet bang voor decompressie na ja titel?

“Ik denk het niet. Dat is afwachten natuurlijk, maar ik wil die Wereldbeker winnen. Het zal een harde strijd worden met Wout van Aert. In 2016 ben ik daar in Frankrijk Europees kampioen geworden, dus dat parcours ligt mij. En een week later kan alles gebeuren in de slotmanche in Hoogerheide. Maar ik denk dat ik meer kans heb om de Wereldbeker te winnen dan wereldkampioen te worden. Al ga ik ook op het WK in Bogense volle bak hoor.”

Die trui zorgt nu wel voor extra druk. Het wordt meer van moeten, iedereen houdt je in de gaten.

“Ja, maar mijn geluk is dat ik rustig heb kunnen groeien bij Telenet-Fidea. Ik heb in mijn carrière nog maar één WK gereden: vorig jaar. Dat zegt veel. Ik ben ieder jaar beter en beter geworden. Ik ben nu vierdejaarsprof en beter gewapend tegen de druk die zal komen dan in het begin van een profcarrière, als jonge gast. Dat is ook een opsteker voor de vele junioren en beloften, dat ze rustig kunnen groeien. Ik hoop dat ik voor hen een voorbeeld ben.”

Heb je nog progressiemarge?

“Ik kan dat niet beantwoorden. Ik weet nog dat we drie jaar geleden een test deden bij Energy Lab en ik zei tegen Nys: die testen worden steeds beter maar ergens gaat dat stoppen. En van dat moment heb ik schrik. Maar Sven zei: fysiek stopt het ooit, maar er komt natuurlijk wel ervaring bij. En die ervaring heb ik gisteren al kunnen gebruiken. Maar ook fysiek gaat het nog steeds beter en beter hoor. Ik rij op training steeds harder. Het kan nog beter.”

Belgisch kampioen Toon Aerts: “Ik lag al om 22.15 uur in bed maar Sarah en ik hielden elkaar wakker”
Foto: Photo News

Belgisch kampioen Toon Aerts: “Ik lag al om 22.15 uur in bed maar Sarah en ik hielden elkaar wakker”
Foto: Photo News

Belgisch kampioen Toon Aerts: “Ik lag al om 22.15 uur in bed maar Sarah en ik hielden elkaar wakker”
Foto: Photo News

Belgisch kampioen Toon Aerts: “Ik lag al om 22.15 uur in bed maar Sarah en ik hielden elkaar wakker”
Foto: Photo News

Belgisch kampioen Toon Aerts: “Ik lag al om 22.15 uur in bed maar Sarah en ik hielden elkaar wakker”
Foto: Photo News