Wesley Sneijder zorgt voor unieke reünie in Doha

De telefoontjes van de spelers van DHSC gaan één voor één de lucht in als ze aankomen bij het luxueuze Grand Hyatt Hotel. Hier resideert Wesley Sneijder nu alweer een jaar. In een eigen huisje aan het privé-strand. De skyline van Doha maakt het uitzicht extra fraai. Dankzij de 134-voudig international van Oranje is de Utrechtse eersteklasser op trainingskamp in Qatar. Het betekent in het Midden-Oosten ook de reünie van een hecht gezin, want alle Sneijdertjes hebben een band met de club uit de volkswijk Ondiep.

Kleine moeite

Voor de oud-speler van Ajax, Real Madrid, Internazionale, Galatasaray en Nice was het naar eigen zeggen allemaal een kleine moeite. „Toen dit ter sprake kwam, was het serieus binnen twee dagen geregeld”, zegt Wesley in zijn Qatarese ’voortuin’. „Ik heb hier inmiddels wel connecties en ken heel veel mensen. Doha is heel veelzijdig. Het is rustig, veilig en je kan het zo gek maken als je zelf wil. Hoe ze hier gebouwen uit de grond stampen is bizar. Ze stellen alles in het werk om hier in 2022 een toporganisatie neer te zetten tijdens het WK. Mijn vader en broers heb ik nooit tegelijk hier gehad. Echt superleuk.”

Voor Rodney Sneijder (27) is het zelfs de eerste keer dat hij naar zijn oudere broer is afgereisd in Doha. Hij speelt na jaren profvoetbal weer bij DHSC. Jeffrey (36), die niet okselfris is en boven op bed ligt, is er assistent-trainer. „Het is niet altijd even makkelijk dat we elkaar niet vaak zien, maar het is ook een beetje gewenning geworden”, stelt de jongste Sneijder. „Gelukkig komt Wes regelmatig terug. En hij wordt ook wat ouder, dus misschien woont hij binnenkort wel weer in Nederland.”

Enorme kater

De status van Wesley Sneijder in Doha is Rodney direct duidelijk geworden. „Als hij hier binnenkomt, gaan alle deuren open. Met een groep van over de veertig man kun je hier normaal nergens terecht. Maar als hij erbij is, is het geen probleem”, lacht de voormalige jeugdinternational. „Gisteravond is het heel laat geworden. Er zijn een paar jongens bij met een enorme kater. Ik ben nog wel een beetje nuchter gebleven, want we hebben een groep die bestaat uit nogal wat mannetjes. Die moesten even in de gaten gehouden worden. We hebben echt een toptijd hier en zijn Wesley enorm dankbaar.”

Terwijl op het strand voor het huis van Sneijder een voetvolley-toernooitje bezig is, vult de organisator zijn broertje aan. „De jongens hebben flink doorgehaald, maar staan er nu wel weer. Ik voel me echt een van hen. Ik sta ertussen, heb lol met ze en geniet zelf net zo hard mee.”

Saddam Hoessein

Datzelfde geldt voor de nestor van het gezelschap, vader Barry, die al wat eerder in de week het vliegtuig heeft gepakt. Samen met Wesley is hij ook langs geweest bij PSV, eveneens op trainingskamp in Qatar. Ze hebben een delegatie van de Eindhovense club meegenomen naar het privémuseum van Sjeik Faisal Bin Qassim Al Thani met onder meer honderden oldtimers en aan Saddam Hoessein gelieerde voorwerpen. „Normaal zijn wij niet zo van de musea, maar dit is echt heel indrukwekkend”, aldus Barry Sneijder, die met zijn gezin en al die andere stadgenoten om zich heen geniet in het zonnetje. „Het is heerlijk vertoeven hier. Voor ons is het allemaal spannend. Maar als je hier echt woont, raak je eraan gewend en kan ik me voorstellen dat de verveling ook een beetje toeslaat.”

De Utrechtse amateurs van DHSC poseren trots met hun grote held Wesley Sneijder tijdens hun trainingskamp.

Desalniettemin is Sneijder senior blij dat hij samen met zijn zoons bijeen is. „Wesley speelt nu al meer dan elf jaar in het buitenland. En we hebben er natuurlijk heel veel voor teruggekregen. Toch zal het ook heel leuk zijn als het straks allemaal voorbij is. Dat ik even in de auto kan stappen om een bakkie koffie bij hem te gaan drinken. Als ik dat nu wil doen, moet ik eerst zeven uur vliegen…”

Voedselbank

Ook op meer dan 6000 kilometer afstand van Utrecht blijkt dat de familie Sneijder niet is vergeten waar het vandaan komt. Het onderkomen van voetbalclub DHSC is juist afgelopen week omgedoopt tot Sportpark Wesley Sneijder. Vader Barry is manusje van alles bij de in 2016 opgerichte stichting, Stichting Sport Ondiep, die zich niet alleen inzet voor de club maar ook voor de mensen in de wijk en de voedselbank.

Wesley: „Ik ben daar opgegroeid. Die wijk heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik ken bijna iedereen nog. Het is echt een volkswijk. Daar zijn er te weinig van tegenwoordig. Dat moet je koesteren.” Als een soort technisch directeur op afstand bemoeit de man die op zes eindtoernooien actief was zich overal mee. „Als het aan Wesley ligt spelen we over een paar jaar in de Eerste Divisie”, lacht Barry. „Nee, dat is een geintje. Ik hoop dat we een stabiele middenmoter in de hoofdklasse kunnen worden en dat de hele wijk zaterdagmiddag op de tribune zit. Ik weet zeker dat wij de gezelligste club van Utrecht zijn. We laten elke zaterdag een of andere zanger inrukken. Of hij nu kan zingen of niet, dat maakt geen moer uit. Als hij maar zingt.”

Smetje

De in Doha voetballende Sneijder laat met zijn familie en vrienden op de tribune zelf ook zien het voetballen nog niet te zijn verleerd. In de bekerwedstrijd tegen Al-Arabi scoort hij uit een vrije trap. Het ’Uuuuuuuu’ schalt door het verder vrijwel lege Grand Hamad Stadion. „Volle stadions wennen en dit went ook. Als je houdt van het spelletje, ben je niet bezig met de mensen om je heen”, zegt Wesley, die door een opgelopen lichte verrekking in zijn bovenbeen enkele dagen later niet mee kan doen in de oefenwedstrijd tussen zijn team Al-Gharafa en DHSC (1-1). Een duel Sneijder-Sneijder blijft dus uit. Het is een piepklein smetje op een verder onvergetelijke trip.

„Ik sta alleen maar te genieten. Het is echt uniek om hier bij elkaar te zijn”, glimlacht Rodney, waarna Barry aanvult. „Ik ben supertrots. Op al mijn zoons. Voor mij zijn ze alle drie evenveel waard. Rodney heeft tijdens zijn carrière best veel last gehad van die naam op zijn rug, want dat is een zware naam. Iedereen gaat hem vergelijken. Daar doen trainers ook aan mee. Nu leeft hij helemaal op. Het is heel bijzonder om juist hier te zijn met mijn zoons. PSV is hier op trainingskamp, Bayern München, Paris Saint-Germain, én DHSC uit Utrecht. Geweldig!”