College Maastricht overleeft debat over 'spionageaffaire'

Het raadsdebat draaide om een extern onderzoek door een recherchebureau. Daarbij werden de mailboxen van 41 ambtenaren buiten hun weten uitgelezen, en enkele kritische ambtenaren verhoord. Het bureau zocht naar degene die vertrouwelijke notulen had laten uitlekken. Het ging om notulen van een vergadering waarin gesuggereerd werd lastige medewerkers te ontslaan die weinig zien in een voorgenomen fusie van gemeentelijke diensten in Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. Voorzitter van deze bijeenkomst was John Aarts. 

PvdA-fractievoorzitter (en oppositieleider) Manon Fokke noemde het dossier eerder ‘het script van een ontzettend slechte film.’ Het imago van de stad is beschadigd door de affaire, aldus de fracties.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake zei pas in een laat stadium van het onderzoek te hebben gehoord. Toen een deel van de raad dat woensdagavond betwijfelde, dreigde ze met opstappen. Ze weigerde voor leugenaar te worden uitgemaakt. De raad sprak daarop het vertrouwen in haar uit.

Een lek is nooit gevonden. Het onderzoek in opdracht van de gemeentesecretaris kostte 50.000 euro. Een raadsmeerderheid steunde uiteindelijk een SP-motie waarin het college wordt opgeroepen te werken aan het herstel van verstoorde vertrouwen bij ambtenaren van de gemeente en de vakbonden.

Waarom ambtenaren zich onveilig voelden in Maastricht

House of Cards in Maastricht: wat gebeurde er precies in de ‘spionageaffaire’?