Thierry Baudet heeft kritiek op StemWijzer: 'Misleidende vragen'

Thierry Baudet vindt de StemWijzer geen goede tool om te bepalen welke politieke partij het beste bij je past. Dat zei de leider van Forum voor Democratie vanmorgen in Goedemorgen Nederland. Baudet vindt dat er in de StemWijzer veel misleidende vragen zitten.

Om 10:00 uur is de StemWijzer voor de Provinciale Staten-verkiezingen per provincie in te vullen. Veel mensen maken gebruik van de online tool en een deel van de kiezers baseert ook de uiteindelijke keuze op de test. Politiek communicatiewetenschapper Jasper van de Pol vindt dat onverstandig.

“De StemWijzer is een goede tool om je te informeren over de verkiezingen, maar er zitten wel veel aannames en afwijkingen in”, stelt Van de Pol. “Staar je niet blind op het advies”, is zijn advies. De onderzoeker vindt dat de tool te veel inzoomt op wat de partijen in de toekomst willen, terwijl kiezers ook moeten kijken of ze tevreden zijn met de partij waar ze de vorige keer op hebben gestemd.

“Ik kom altijd uit bij Forum voor Democratie”, aldus Baudet, die de kritiek op de StemWijzer steunt. Hij benoemt twee kritiekpunten. “Het ene is dat je vaak met vragen zit als ‘ik vind een goed milieu belangrijk’, maar dan kun je ook heel goed bij ons uitkomen. Maar de StemWijzer interpreteert dat dan als dat je ook nog allerlei dingen van het klimaat vindt.” Volgens Baudet vindt de vragen en stellingen dus misleidend.”

Het tweede punt van kritiek vindt hij dat het te veel over de toekomst gaat. “Terwijl we steeds zien dat partijen van alles beloven, maar het niet waarmaken. Je zou eigenlijk veel beter kunnen kijken naar de afgelopen paar jaar. Dat soort vragen zijn misschien wel nuttiger.”

Door: Thijs Kroezen

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen