AEX stijgt op drukke cijferdag

Beleggers kregen een flinke hoeveelheid resultaten voor de kiezen van grote Europese bedrijven. Op het Damrak openden onder meer Aegon, DSM, NN Group, Arcadis en SBM Offshore de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 0,1 procent in de plus op 536,82 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 734,96 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt klommen tot 0,8 procent.

1 miljard euro
DSM was koploper bij de hoofdfondsen met een plus van ruim 7 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag de winst in het vierde kwartaal flink stijgen en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard euro. Ook wordt het dividend verhoogd. Ook verzekeraar NN Group, die afgelopen kwartaal verlies leed, gaat eigen aandelen inkopen en kreeg er 1,6 procent bij.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, dat ook met cijfers kwam, sloot de rij in de AEX met een verlies van 4,7 procent. Aegon volgde met een min van 4,4 procent. De verzekeraar boekte in de tweede helft van vorig jaar flink minder winst.

Hogere omzet
In de MidKap stond Arcadis bovenaan met een winst van 12 procent. Ook de resultaten van SBM Offshore (plus 5,1 procent) vielen in de smaak bij beleggers. De maritiem oliedienstverlener verwacht dit jaar een hogere omzet te boeken dan afgelopen jaar en gaat eigen aandelen inkopen. Ook keert het bedrijf meer dividend uit.

In Zürich klom Nestlé ruim 2 procent na sterke resultaten van het voedingsbedrijf. Credit Suisse won 1,3 procent. De Zwitserse bank boekte afgelopen jaar voor het eerst winst na vier verliesjaren. Commerzbank dikte in Frankfurt ruim 6 procent aan na beter dan verwachte resultaten van de Duitse bank. De Franse automaker Renault en vliegtuigbouwer Airbus wonnen 4 en 5 procent in Parijs na sterke resultaten.

De euro was 1,1263 dollar waard, tegen 1,1286 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 54,53 dollar. Brent werd 1,5 procent duurder op 64,57 dollar per vat.