Eerste veertien nieuwe woningen aan Bijlstraatopgeleverd

HIPPOLYTUSHOEF De woningbouwvereniging Beter Wonen heeft vrijdagochtend zijn de eerste veertien nieuwe woningen aan de Bijlstraat en Bijldwarsstraat opgeleverd aan de bewoners. Met deze ingebruikname is de eerste gasloze woonwijk op Wieringen een feit.

,,De woningen blinken uit in duurzaamheid door de combinatie van een optimale isolatie, energiezuinige installaties en energieopwekking door middel van de twaalf zonnepanelen,” aldus directeur Maurice Dirks. ,,Over smaak valt eigenlijk niet te twisten, maar wat ons betreft zijn de woningen ook nog eens fraai van ontwerp en royaal qua afmetingen met een courante plattegrond.”

Het merendeel van de toekomstige bewoners heeft het bouwproces van de overkant van de straat gevolgd. Anderen verblijven op dit moment nog elders in een tijdelijke wisselwoning van de woningbouwvereniging. Voorafgaand aan de oplevering kregen de bewoners, onder het genot van koffie met oranjekoek van de Friese aannemer, nog een spoedcursus van de installateur, met uitleg over het gebruik van de installaties. Duidelijk is dat alles anders zal zijn in de nieuwe woning. Koken gaat elektrisch en de hele woning in voorzien van vloerverwarming, verwarmd door middel van een energiezuinige elektrische warmtepomp.

De huurwoningen aan de Bijlstraat en Bijldwarsstraat – 42 in totaal en daterend van 1958 – voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd en worden daarom in twee fasen vervangen door 34 nieuwe. De veertien woningen die nu zijn opgeleverd staan aan de lage, zuidelijke kant van de straat. De komende weken gaan de bewoners zelf aan de slag om hun nieuwe woning bewoonbaar te maken. Zodra de oude woningen leeg zijn wordt gestart met de voorbereidingen van de sloop en aansluitend de vervangende nieuwbouw van de twintig woningen aan de hoge, noordelijke kant van de Bijlstraat. Als alles volgens planning verloopt, dan worden deze woningen eind van dit jaar al opgeleverd.

Het merendeel van de woningen is al toegekend aan huidige bewoners van de Bijlstraat die ervoor hebben gekozen om terug te keren. Er komen ook nog aantal woningen beschikbaar voor verhuur aan een nieuwe huurder. Deze woningen zullen te zijner tijd worden gepubliceerd op de website www.woonmatchkopnh.nl.