Spelersrapport: Van de Beek, Tadic, centraal duo en linkerflank blinken uit

Zo krijg je voetballes van Heracles Almelo, zo leg je Real Madrid het vuur aan de schenen. Ajax kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd tegen De Koninklijke, maar bleek uiteindelijk de minst gelukkige van de twee. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de hoofdrolspelers van de woensdagavond.

Andre Onana – 6,5: Was in het Polman Stadion een bron van onrust, maar de Kameroener oogde tegen Real Madrid een stuk evenwichtiger. Onana hield Vinicius Junior en Karim Benzema van scoren af, maar was kansloos op de inzet van de Fransman én op de late 1-2 van Marco Asensio.

Noussair Mazraoui – 7: Vinicius voelde bij zijn eerste balcontact al de hete adem van Mazraoui in zijn nek. De rechtsback ging als een bezetene de duels in en achtervolgde zijn directe tegenstander tot diep op de eigen helft. Dat ging één helft voortreffelijk, maar Mazraoui kon niet voorkomen dat het Braziliaanse wonderkind na rust de openingstreffer inleidde.

Matthijs de Ligt – 7,5: Na een half uur spelen dacht Luka Modric diep op zijn eigen helft rustig een balletje aan te nemen, toen hij opeens omver gebeukt werd door een negentienjarige krachtpatser met een aanvoerdersband. De uiteindelijk afgekeurde 1-0 volgde bovendien direct op een indrukwekkend gewonnen kopduel van De Ligt. De centrale verdediger heeft laten zien dat hij onhoudbaar is voor Ajax: de strijd tussen de internationale topclubs kan beginnen!

Daley Blind – 7,5: Een dikke voldoende voor Blind, die bijna al zijn duels won en steeds de oplossing in voorwaartse richting zocht. De miljoenenaankoop liet het dit seizoen vaak afweten in de topwedstrijden, maar bewees woensdagavond zijn meerwaarde.

Nicolas Tagliafico – 7,5: Werd er één keer uit gesprint door de verder onzichtbare Gareth Bale, maar speelde verder even sterk als altijd. Tagliafico liet zowel in verdedigend als in aanvallend opzicht zijn meerwaarde zien: de gelijkmaker van Hakim Ziyech volgde op een gewonnen duel van de Argentijn, die misschien wel de belangrijkste speler van dit Ajax is.

Lasse Schöne – 7,5: Is al zeven jaar lang niet onomstreden op het Ajax-middenveld, maar komt elke keer weer bovendrijven. Ook tegen De Koninklijke bleef hij keurig overeind, zowel in balbezit als in de duels. Dat Toni Kroos nauwelijks in het stuk voorkwam, is de verdienste van de Deense routinier.

Donny van de Beek – 8: Een voorbeeldig arbeidsethos, overtuiging in de duels én overzicht rondom het strafschopgebied. Het blijft een raadsel waarom het loopwonder zo vaak voortijdig naar de kant wordt gehaald door Erik ten Hag.

Frenkie de Jong – 7: Het waren interessante duels: de man van 86 miljoen tegen Gouden Bal-winnaar Modric. De twee hielden elkaar in evenwicht, maar De Jong moest wel toestaan hoe de Kroaat met een schitterende ‘buitenkantvoetpass’ de aanval inleidde waar uiteindelijk de 0-1 uit kwam.

Hakim Ziyech – 7: Leek het spel koste wat kost naar zich toe te willen trekken. Wisselde geniale cross- en steekpasses af met te ver doorgedreven acties en overmoedige pogingen van grote afstand. Voor rust miste hij nog jammerlijk oog in oog met Thibaut Courtois, maar in de tweede helft revancheerde Ziyech zich met de gelijkmaker.

Dusan Tadic – 7,5: Werkte zich drie slagen in de rondte en hield zich keurig staande tegen de veel sterkere Sergio Ramos en Nacho. Vrijwel alle Ajax-aanvallen begonnen bij de Serviër, die echter pech had met zijn schot tegen de paal.

David Neres – 7,5: Mocht afgelopen winter niet vertrekken en verloor zijn basisplek, maar kreeg uitgerekend tegen Real Madrid weer eens een kans: niet verrassend dat Neres een stuk gretiger speelde dan we van hem gewend zijn. Niet al zijn acties waren geslaagd, maar de Braziliaan verdient een groot compliment voor zijn assist op Ziyech én voor zijn verdedigende arbeid. Zijn steekpass op invaller Kasper Dolberg in minuut 92 was een doelpunt waard…

Invallers:

Kasper Dolberg – x: Kwam ruim een kwartier voor tijd binnen de lijnen voor Schöne en kreeg direct een aardige mogelijkheid. Zijn eerste balcontact eindigde echter in de tribunes. In de blessuretijd liet hij bovendien dé kans op 2-2 liggen. Speelde te kort voor een beoordeling, maar het moge duidelijk zijn dat Dolberg ver verwijderd is van zijn topvorm.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)