Basketballers Donar zien bekerfinale aan neus voorbij gaan

De basketballers van Donar zagen zaterdagavond een plaats in de bekerfinale in rook opgaan. In Leiden werd de thuisclub weliswaar met 78-79 verslagen, maar dat was niet goed genoeg om het negatieve verschil van de thuiswedstrijd weg te poetsen.

Donar stond in Leiden voor de taak om een achterstand van 5 punten weg te werken, nadat de eerste wedstrijd van de halve finale in Martiniplaza in 66-71 eindigde. De Groningers zaten toen nog in een slechte fase van het seizoen, maar de afgelopen weken leek het lek toch enigszins boven bij de regerend landskampioen. Zo stapte coach Erik Braal afgelopen week ondanks een 88-80 nederlaag in Oostende en de uitschakeling in de FIBA Europe Cup redelijk tevreden in de bus door het vertoonde spel en met name de vechtlust van zijn mannen.

Zonder Drago Pasalic

In het eerste kwart leek Donar, dat het zonder de geblesseerde Drago Pasalic moest stellen, er in de goed gevulde Vijf Meihal goed van doordrongen dat er afstand genoemd moest worden van de nummer 2 van de eredivisie. Nadat Worthy de Jong de score opende liep Donar via onder meer een driepunter van Thomas Koenis uit naar 2-7. Bij Leiden bleek De Jong, die op het punt staat vader te worden, in goede vorm te verkeren. Aan zijn hand en die van de spelverdeler Maurice Watson draaide de thuisclub de stand razendsnel weer om tot 26-21 aan het eind van het eerste kwart.

Om en om een sterke fase

Zo hadden beide ploegen om en om een sterke fase en ging het zoals verwacht gelijk op in de sleutelstad. In het tweede kwart had Donar bij 30-36 weer een voorsprong te pakken en stond het virtueel in de finale, maar na een 41-41 ruststand namen de Leidenaren in het derde kwart weer het voortouw. Zo bracht De Jong zijn ploeg met weer een driepunter op 53-48.

Het was de voorbode voor een bloedstollend spannende slotfase, waarin beide teams elkaar geen duimbreed toegaven. Met nog een minuut te gaan stond het 72-71 voor de thuisclub, moest Donar nog steeds minimaal 6 punten maken om er een verlenging uit te slepen en vluchtte Braal in zijn laatste time out.

Driepunters

In de tijd die resteerde probeerden de noorderlingen onder meer met driepunters de achterstand alsnog te overbruggen, maar Sean Cunningham, Teddy Gipson en Lance Jeter misten jammerlijk. Aan de andere kant van het veld toonde Clayton Vette zich koel vanaf de vrije worplijn, waardoor Donar het gewenste verschil niet meer op de borden wist te brengen.