Kassa: cv-ketels Agpo Ferroli levensgevaarlijk

Cv-ketels van het merk Agpo Ferroli zijn „mogelijk levensgevaarlijk”, zo maakte consumentenprogramma Kassa bekend. Er zouden namelijk al enkele woningbranden zijn ontstaan door de onveilige ketels.

Het gaat op cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. In Nederland hangen er ongeveer 150.000 van deze ketels.

Volgens het programma ontstaat de problemen als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Daardoor ontstaat er warmtestuwing in de verbrandingskamer en smelt het aluminium eromheen.

Vervangen

Onderhoudsbedrijf Breman stelt dat de veiligheid van de ketels „onbeheersbaar” is. Technisch onderzoeker Peter Coppes en hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale bevestigden dat. Zij stellen dat alle 150.000 ketels vervangen moeten worden.

In 2009 kwam dit probleem voor het eerst aan het licht. De fabrikant van de ketels heeft toen al verbeteringen doorgevoerd. Ook zijn de handleidingen en communicatie met consumenten en monteurs aangepast.

De fabrikant, Agpo Ferroli, herkent zich niet in de problemen. Zij stellen op hun website dat het altijd volledig openheid van zaken heeft gegeven, ook aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.