Rellen, vandalisme en brandstichting bij de Arc de Triomphe

In het centrum van Parijs is het tot felle botsingen gekomen tussen relschoppers, die zich hebben gemengd onder de betogende gele hesjes, en de oproerpolitie. Voor de Arc de Triomphe zette de politie traangas en waterkanonnen in om de menigte uiteen te drijven. De agenten werden bekogeld met straatkeien. Inmiddels zijn zeker honderd relschoppers aangehouden.

In de straten van Parijs lieten relschoppers een spoor van vernieling achter. Demonstranten staken onder meer auto’s en twee krantenkiosken in brand, tot genoegen van relschoppers die er lachend bij poseerden.

Vrouw en kind gered uit brandend gebouw

Uit een brandend gebouw, met op de begane grond een bankfiliaal, zijn de bewoners geëvacueerd. Een moeder en een haar jonge kind zijn ternauwernood uit de vlammen gered. Elf mensen, onder wie twee brandweerlieden, zijn lichtgewond geraakt.

Net als in december hadden relschoppers en gele hesjes het ook gemunt op dure winkels aan de Champs-Élysées. Winkels van Hugo Boss en Lacoste zijn vernield. Paspoppen werden door de gebroken ruiten op straat gesmeten. Voor Kenzo brandde een auto uit. Het restaurant Fouquet’s, een luxezaak waar veel politici en sterren komen, is ook vernield en in brand gestoken.

Kat- en muisspel

“Er is een kat- en muisspel gaande tussen relschoppers en de oproerpolitie”, zegt correspondent Frank Renout vanaf de Arc de Triomphe. Om hem heen wordt nog steeds met traangas geschoten. “Het geweld komt voornamelijk van Black Block-demonstranten, antikapitalistische anarchisten die losstaan van de gele hesjes. Zij grijpen de protesten aan om meer chaos te zaaien.”

Bekijk hieronder beelden van de protesten: