Servische anti-regeringsbetogers bestormen gebouw publieke omroep

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn anti-regeringsdemonstranten korte tijd het gebouw van de publieke omroep RTS binnengedrongen. Ze vroegen aandacht voor de persvrijheid en eisten objectieve verslaggeving van de doorgaans vreedzame protesten tegen de regering, die al ruim drie maanden aan de gang zijn.

Het is onduidelijk hoeveel mensen het gebouw van de omroep waren binnengedrongen. Wel lukte het twee oppositieleiders om mee naar binnen te gaan. Zij eisten vervolgens zendtijd. In de gangen riepen de demonstranten leuzen als “president Vucic is een dief”, waarna ze werden verwijderd door de oproerpolitie. Daarbij vielen enkele gewonden.

Duizenden mensen gingen gisteren de straat op om te betogen tegen de nationalistische president Vucic en zijn Servische Progressieve Partij (SNS). Ze vinden dat hij zich ontwikkelt tot een autoritaire leider en steeds minder ruimte geeft aan oppositiepartijen.

De demonstranten beschuldigen daarnaast de publieke omroep ervan op de hand van Vucic te zijn. Ook vinden ze dat de RTS te weinig aandacht schenkt aan de protesten. President Vucic zei eerder al de demonstranten niet tegemoet te willen komen, “zelfs niet als er vijf miljoen mensen de straat op gaan”.

Het was voor het eerst in bijna twintig jaar tijd dat het gebouw van de publieke omroep werd bestormd. Op 5 oktober 2000 gebeurde dat voor het laatst tijdens de volksopstand tegen de toenmalige leider Slobodan Milosevic. Die trad twee dagen later af.