Verwarmingsketels van Agpo Ferroli uit Breda zijn mogelijk 'levensgevaarlijk'

Volgens Wim van de Wetering van Agpo Ferrol zijn de ketels niet onveilig, zolang er goed onderhoud gepleegd wordt. Maar hij zegt wel ‘erg geschrokken te zijn’ van de reportage van Kassa. Volgens Van de Wetering zijn er in het verleden slechts twee meldingen van brand bij het bedrijf binnengekomen. De laatste in 2014.

Maar volgens het tv-programma zouden er al meerdere woningbranden zijn ontstaan door deze cv-ketel. Het onderhoudsbedrijf Breman meldt dat er mogelijk al duizenden toestellen oververhit zijn geraakt en zijn gesmolten, met het gevaar van een woningbrand. “De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar en goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen”, stelt het bedrijf.

Vervangen
Ook technisch onderzoeker Petter Coppens en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale zijn deze mening toegedaan. “Het is als een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt.” Coppens stelt zelfs dat het de gevaarlijkste ketel op de markt is. Ze moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit is rommel. Ik heb het nog nooit zo slecht gezien.”

Van de Wetering is het daar niet mee eens. “Wij wijzen iedereen op de onderhoudsinstructies. Als de wisselaar in de ketel schoon is, is er geen brandgevaar.” Coppens vindt dat de directeur van het Bredase bedrijf het gevaar te makkelijk aan de onderhoudsmensen toedicht. “Zelfs als er geen onderhoud aan gepleegd wordt en hij gaat stuk, mag het geen gevaar opleveren.”

Volgens de deskundigen moeten alle 150.000 ketels vervangen worden. Zij adviseren de ketel tot die tijd uit te schakelen tijdens de nacht en als er niemand thuis is.

Verstopte warmtewisselaar
De problemen ontstaan door een verstopte warmtewisselaar. Dat komt doordat mensen te zuinig willen stoken. Er ontstaat warmtestuwing in de warmtewisselaar en vervolgens smelt het aluminium eromheen. Naarmate de ketels ouder worden neemt het risico op brand alleen maar toe.

De problemen met deze ketel zijn in 2009 voor het eerst gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Fabrikant Agpo Ferroli heeft destijds verbeteringen doorgevoerd. Het bedrijf geeft zaterdagavond in de uitzending van Kassa tekst en uitleg.

Meer over dit onderwerp:


BREDA
VERWARMINGSKETELS
BRAND

Deel dit artikel: