Alexander Albon erg indrukwekkend op zaterdag

Alexander Albon erg indrukwekkend op zaterdag

©Getty Images / Red Bull Contentpool

16 mrt 2019 – 20:13

Julian Verheul

Toro Rosso-coureur Alexander Albon is een van de jonge debutanten dit weekend in Melbourne. De nummer twee van de Formule 2 in 2018 kreeg vrij onverwachts een stoeltje bij Scuderia Toro Rosso aangeboden. De Red Bull-junior maakte tijdens de wintertests al veel indruk, maar zijn allereerste kwalificatie was nog mooier.

Met een dertiende tijd wist Alexander Albon vriend en vijand te verassen op het Albert Park circuit. De 22-jarige coureur start morgen voor zijn ervaren teamgenoot Daniil Kyvat die als vijftiende zal vertrekken. Het halen van Q2 was voor de debutant al een sterke prestatie zeker aangezien het middenveld erg dicht bij elkaar zit. “Mijn kwalificatie begon best oké”, begint de Thai-Brit. “Ik reed mijn eerste ronde en werd op de hoogte gehouden van de tijden die de andere coureurs op dat moment reden. Toen besefte ik me hoe hard ze hier allemaal gaan. Tijdens mijn tweede ronde in Q1 kwam ik meer in het ritme en dat bleef ook zo gedurende de kwalificatie”.

“De baan werd steeds sneller en sneller, het grip-niveau nam enorm toe. Het voelde een beetje teleurstellend dat we Q3 niet hebben gehaald, maar al tijdens de wintertest wisten we dat het erg close zou gaan worden met onze rivalen. Er is dus geen ruimte om fouten te maken”. Albon is natuurlijk wel blij met het behaalde resultaat op de zaterdag. “Ik ben tevreden met mijn ronde, maar als ik een tiende of anderhalve tiende harder was gegaan, had ik in Q3 gezeten. Inhalen is niet makkelijk op Albert Park, maar met de nieuwe technische reglementen zou het wel beter moeten gaan”.

Dit seizoen hebben de teams op aerodynamisch gebied namelijk het een en ander moeten veranderen om het inhalen te bevorderen. De voorvleugel is breder geworden, maar ze zijn wel simpeler geworden. Op de vleugel zaten namelijk allemaal kleine creaties die door de teams zijn uitgevonden om de luchtstroom beter te “begeleiden”. Die creaties zijn door de FIA nu verboden omdat de auto anders teveel last zou hebben van de “vuile lucht” die afkomstig is van de bolide voor je wat inhalen een stuk moeilijker zou maken.

Albon heeft vertrouwen voor de race op de zondag aangezien de Toro Rosso’s een goede snelheid hebben aangetoond tijdens de long runs. “Ik ben wel een beetje nerveus dus ik weet ook niet of ik goed zal gaan slapen vannacht. Ik kijk enorm uit naar mijn eerste Formule 1 race en zal mijn stikkende best gaan doen om een goed resultaat te behalen zonder schade”, aldus Alexander Albon.