Buitenhof cancelt debat tussen Thierry Baudet (FvD) en Jesse Klaver (GroenLinks) #Buitenhof

Jesse Klaver en Thierry Baudet tijdens een debat in de Tweede Kamer. ANP ROBIN UTRECHT

Thierry Baudet (FvD) en Jesse Klaver (GroenLinks) zouden deze zondag met elkaar in debat gaan bij Buitenhof.  Althans, dat zei presentator Hugo Logtenberg aan het eind van de vorige uitzending. Wat schetst onze verbazing; de gastenlijst voor zondag ziet er heel anders uit, Baudet en Klaver zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wat blijkt: Buitenhof heeft Klaver afgezegd en stelde deze week een solo-interview voor aan Baudet. Maar daar had Baudet weer geen zin in. Dat zegt presentator Jort Kelder zaterdagavond tegen TPO.

De afspraak voor het debat stond al maanden. Maar de redactie van Buitenhof zag er afgelopen week toch maar van af legt Kelder aan TPO uit: “Niets geheimzinnigs hoor. Omdat Klaver-Baudet, hoewel de afspraak met Buitenhof al maanden stond, in de afgelopen weken overal samen een debat tussen twee doofstommen zijn aangegaan.”

Buitenhof wil de kijker volgens Kelder deze ‘eindeloze herhaling besparen’ dus stelde een ‘solo’ met Baudet voor. Maar daar zag FvD weer vanaf. Ook een optie met Eerste Kamerlijsttrekker Henk Otten werd door FvD ‘van tafel geveegd’, aldus Kelder.

Een door Buitenhof voorgesteld trio-debat met Rob Jetten wees GroenLinks op haar beurt weer af volgens Kelder. Was Klaver dan alléén aan tafel dan een optie? Nee, zegt Kelder:

“Klaver alleen is volgens ons ook geen garantie op nieuwe inzichten of vergezichten.”

Buitenhof is voor nu klaar met de ‘Haagse kopstukken’, zegt Kelder. Druppel die de emmer deed overlopen was Pauw & Jinek vrijdag waar minister-president Mark Rutte samen met CDA-leider Sybrand Buma en Klaver aanschoof. “We kiezen nu voor een tafel die wél gaat over deze verkiezingen, namelijk karaktervolle provinciale kopstukken. Wellicht levert dat wel nieuwe inzichten op.”

GroenLinks-communicatiechef Christel Kohlmann laat aan TPO weten: “Wij waren er klaar voor.” Forum voor Democratie wil niet reageren.

image