Lezing over de bronstijd in West Friesland

Rob van Eerden, beleidsadviseur Archeologie van de provincie Noord-Holland, is donderdag 4 april in Huis van Hilde achter het station Castricum om een lezing geven over de archeologische vondsten gedaan bij de aanleg van de Westfrisiaweg / N23. Hij beschouwt het onderzoek vooral in internationaal perspectief.

De grootschalige opgravingen en de resultaten ervan staan namelijk niet op zich, maar moeten gezien worden in de grote bewegingen van mensen, statusgoederen en ideeën in de bronstijd. Nieuwe wetenschappelijke technieken, zoals DNA-onderzoek en analyse van talen, maken duidelijk dat de vondsten en structuren in de West-Friese bodem niet als lokale aangelegenheden moeten worden bekeken, maar vermoedelijk essentiële ontwikkelingen in geheel Noordwest-Europa illustreren.

De vondsten van de opgraving in de tentoonstelling ´Liefs van Julia´ Huis van Hilde in Castricum presenteert als Archeologiecentrum van Noord-Holland met de tentoonstelling ´Liefs van Julia´ ook de resultaten van de grootste opgraving in Noord-Holland ooit in voorbereiding op de werkzaamheden aan de N23 (2013-2017). De nieuwe tentoonstelling is vanaf 19 april open voor publiek! Topvondsten, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn er te zien en je ontmoet Julia, wiens gezicht met forensische technieken is gereconstrueerd. Met een spectaculaire virtual reality-tour neem je letterlijk een kijkje in de Bronstijd!

– Lezing: Rob van Eerden
– Titel: De bronstijd van West-Friesland in Europees perspectief
– Donderdag 04 april 2019, 20-22 uur. Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
– Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
– Reserveren via de website oerij.eu. een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa
bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.