Rutte: 'Ik bulk nog van de energie'

Premier Rutte herkent zich niet in berichten als zou hij over zijn houdbaarheidsdatum heen zijn. “Ik bulk van de energie, ik heb nog steeds het gevoel alsof het mijn eerste dag op mijn werk is”, zei hij tijdens het campagne voeren in Leidschendam.

De VVD-leider reageerde op een artikel in het NRC met interviews met lokale VVD’ers, waarvan een deel concludeert dat het tijdperk Rutte ten einde loopt.

Rutte: “Wat ik las is, dat mensen zeiden: ‘Hij doet het eigenlijk best goed en als hij door zou willen, zijn we daar natuurlijk helemaal niet tegen. Maar je moet natuurlijk altijd kijken als iemand in een functie zit, heeft hij de energie en de pit om door te gaan?’ Ik heb dat, ik bulk van de energie.”

Je kunt nooit van jezelf zeggen of de houdbaarheidsdatum wel of niet in zicht is, ik kan alleen zeggen of ik met dezelfde inzet, energie en plezier voor dit mooie land mijn werk doe.

Mark Rutte

De NRC interviewde 169 lokale VVD’ers over het partijleiderschap, de koers van de partij en klimaatbeleid. Twee derde van de geïnterviewden vindt dat het tijdperk-Rutte ten einde loopt. Zij zijn voorstander van “een frisse wind” en “vers bloed”.

Als opvolger voor Rutte wordt door de meeste geïnterviewden Klaas Dijkhoff genoemd. Over Dijkhoff wordt weleens gezegd dat hij te populistisch is, maar negen van de tien vindt dat geen bezwaar: ze vinden hem een man van het volk die duidelijke taal spreekt.

“Je kunt nooit van jezelf zeggen of de houdbaarheidsdatum wel of niet in zicht is, ik kan alleen zeggen of ik met dezelfde inzet, energie en plezier voor dit mooie land mijn werk doe”, zegt Rutte. “En ik sta hier niet voor mezelf, ik sta hier niet voor de VVD, ik sta hier voor Nederland. Dat gevoel had ik acht en een half jaar geleden en dat heb ik nog steeds.”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte: mensen begrijpen dat we veel tegelijk moeten doen