Voorbeschouwing FC Groningen: Danny Buijs gaat voor zeven op een rij

FC Groningen verloor dit kalenderjaar alleen nog maar van PSV. Blakend van het zelfvertrouwen gaan trainer Danny Buijs en zijn mannen zondag op jacht naar de tiende zege van het seizoen.

‘Als we zondag winnen, doe ik wel effe een paar koprolletjes over het veld’’, knikt Danny Buijs na afloop van de vrijdagtraining richting de verlaten groene mat. FC Groningen heeft de wind vol in de zeilen in de tweede seizoenshelft, nadat de club in het najaar nog hekkensluiter was. Thuis tegen ADO Den Haag kunnen de noorderlingen hun ongeslagen status uitbreiden naar zeven op een rij.

Het huidige succes hangt uiteraard sterk samen met de komst van de zes winteraanwinsten, hoewel de kentering al voor de break werd ingezet. Niettemin heeft Buijs tegenwoordig wat te kiezen. Ook dit weekend zal hij nog een stevige knoop moeten doorhakken. Na de 0-0 bij FC Utrecht keert Ritsu Doan terug van een schorsing. Het is aannemelijk dat het Japanse toptalent, ondanks wat mindere wedstrijden, weer een basisplaats voor zichzelf opeist. Het ligt in de lijn der verwachting dat óf Iliass Bel Hassani óf de wat tegenvallende Thomas Bruns voor hem moet wijken.

,,In die luxezetel zitten we nu’’, realiseert Buijs zich. ,,De afgelopen weken hebben flink wat jongens aangetoond dat ze goed presteren, ook in samenspel met elkaar. Nu is het als technische staf de kunst om vooraf goed in te schatten wat je van een wedstrijd verwacht en welk type speler je op een bepaalde positie nodig hebt. Daar hebben we keus in. Thuis tegen ADO wordt er nou eenmaal iets anders gevraagd dan uit bij AZ. Het kan van week tot week verschillen, zonder dat we daarvoor de speelwijze over de kop hoeven te gooien. Dat is een groot pluspunt.’’

Buijs durft voor het eerst echt omhoog te kijken richting play-offs voor Europees voetbal. ,,Als we zondag winnen van ADO tikken we de 35 puntengrens aan. Dan nemen we echt wel wat afstand van de onderste contreien en ziet de toekomst er goed uit voor FC Groningen, zeker in de wetenschap wat voor serie we de afgelopen periode hebben neergezet. Als we blijven doen met elkaar wat we de laatste tijd hebben gedaan, gaan we zeker nog meer punten halen de komende tijd.’’

Met ADO komt er een fysiek sterke en bovendien ervaren ploeg op bezoek in het Hitachi Stadion. Trainer Fons Groenendijk begint zich langzamerhand een beetje zorgen te maken over de degradatiestreep die voor de Hagenaars nog steeds akelig dichtbij is. Het Groningse publiek hoeft er niet op te rekenen dat ADO, dat de geschorste Tom Beugelsdijk mist, voor vermaak richting het Noorden komt. Groenendijk: ,,Ik wil de mensen wel wat bieden en vermaken, maar we hebben ook de punten nodig zodat we weer in de overlevingsmodus komen. Dan maar niet mooi. Jammer, maar het moet.’’